Věra Jourová z ANO si myslela na vedení sněmovny

Místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová

Místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová Zdroj: ctk

Otázky daní a vedení Poslanecké sněmovny projednali v průhonické Sokolovně zástupci ČSSD a ANO. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka před návštěvou u Andreje Babiše řekl, že by rád příští týden začal pracovat na návrhu koaliční smlouvy. V úvahu stále připadá koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Strany se pokoušejí najít shodu již delší dobu, ale stále panují některé rozpory. Například na budoucí nastavení daní mají ČSSD a hnutí ANO různé názory. Hnutí miliardáře Andreje Babiše je proti zavedení daňové progrese u fyzických osob a zvýšení firemní daně. „Rádi bychom uzavřeli diskusi o otázkách, které zatím nebyly uspokojivě uzavřeny a které se týkají vývoje daňových sazeb v příštích letech,“ uvedl Sobotka. Zmínil například i daň z přidané hodnoty, konkrétně její snížení na některé položky.

Podle patrného budoucího premiéra Sobotky budou vyjednavači jednat mimo jiné o druhém pásmu daně z příjmu fyzických osob, tedy lidí s nadprůměrným výdělkem, které by ČSSD viděla na 30 procentech z hrubé mzdy. To ANO zatím odmítá.

Kolik poslanců získaly strany v předčasných volbáchVolby 2013 - počty mandátůVolby 2013 - počty mandátů | E15

K otázkám o funkcích ve sněmovně místopředsedkyně ANO Věra Jourová uvedla, že pokud by byla navržena do jejího čela, měla by o pozici zájem. „Budu tam, kde budu potřebná,“ řekla. Pozici předsedy Sněmovny si ale nárokují sociální demokraté i ANO. „Bylo by dobře, kdybychom prokázali, že jsme schopni se domluvit na tak důležité věci, jako je vedení Poslanecké sněmovny,“ doplnil před jednáním Sobotka.

Z debaty by měl podle něj vzejít společný kandidát, kterého by podpořili oba poslanecké kluby. ČSSD trvá na svém nominantovi. „Chceme vyjednat podporu ze strany poslanců hnutí ANO,“ uvedl Sobotka. Sociální demokraté by údajně mohli navrhnout Jana Hamáčka nebo Lubomíra Zaorálka, kteří byli místopředsedy dolní komory už v minulém volebním období.