Vláda chce ocenit pozemky pod vepřínem v Letech. Nikdo s námi nejednal, říká provozovatel

Výbor OSN pro lidská práva vyzval 25. července Českou republiku, aby uzavřela vepřín (na archivním snímku z 13. května 1998), který se v 70. letech postavil na místě bývalého sběrného tábora pro Romy.

Výbor OSN pro lidská práva vyzval 25. července Českou republiku, aby uzavřela vepřín (na archivním snímku z 13. května 1998), který se v 70. letech postavil na místě bývalého sběrného tábora pro Romy.

Ministr financí Andrej Babiš na návštěvě pamatníku v Letech u Písku
Ministr financí Andrej Babiš na návštěvě pamatníku v Letech u Písku
Ministr financí Andrej Babiš na návštěvě pamatníku v Letech u Písku
Jiří Dienstbier mladší
Jiří Dienstbier
7
Fotogalerie

Vláda rozhodla o zadání posudku na ocenění pozemků pod vepřínem v Letech u Písku, kde byl koncentrační tábor, aby stát mohl pozemky odkoupit. O získání lokality spojené s historií Romů stát usiluje řadu let. Kabinet rovněž schválil návrh na ukončení provozu vepřína. Jeho provozovatel ovšem tvrdí, že nikdo z vlády s ním nejednal. 

"Byl jsem pověřen, abych udělal ocenění vepřína, abychom měli nějakou sumu, o které můžeme mluvit se zástupci akcionářů," upřesnil po jednání ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Zdůraznil, že je to poprvé, kdy majitelé připustili, že by uvažovali i variantě přímého prodeje. Dosud dávali přednost variantě, podle které měl kabinet zajistit výstavbu podobného zařízení v podobné lokalitě.

"Teď se dostáváme k tomu druhému kroku, kdy je potřeba udělat to zhodnocení," uvedl Herman. Poznamenal, že nějaké sumy už v diskusi zazněly, on je ale nechce zveřejňovat, aby nemařil závěry plánovaného odborného posudku. Hotov by podle něj měl být do několika měsíců. "Je to určitá etapa, zdaleka ne ještě závěrečná," uvedl Herman k fázi jednání s majiteli vepřína.

Vyřešit dlouholetý problém je jednou z priorit ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), o jehož odchodu z vlády se spekuluje v souvislosti s obměnou kabinetu avizovanou premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

S majiteli vepřína vláda jednala od loňského ledna. Podle Dienstbiera byla jednání citlivá kvůli veřejnému zájmu, aby podnik na místě nebyl, ale i kvůli ekonomickým zájmům majitelů. Prodej vepřína jeho majitelé v létě nevylučovali, byli ochotni jednat i o výměně za jiný objekt vhodný pro chov prasat.

Jan Čech, místopředseda představenstva společnosti AGPI, která vepřín provozuje, však ČTK řekl, že od začátku září, kdy Lety navštívil ministr financí Andrej Babiš (ANO), s ním nikdo z vlády nejednal.

"Vláda pořád konstatuje, že upřednostňuje variantu odkupu a my se pořád přikláníme k druhé variantě," řekl. Druhou variantou je přesun vepřína do jiné lokality. Do debaty k vyřešení problému kolem letského památníku se v posledních měsících zapojilo několik ministrů.

Tábor v Letech vznikl jako pracovní tábor, později ale sloužil za druhé světové války k internaci Romů, které německý nacistický režim postavil na úroveň Židů. Stejně jako Židé tak byli Romové internovaní v Letech posíláni do vyhlazovacích táborů v Osvětimi, kde jich několik set zemřelo. Kvůli výroku o Letech čelil počátkem září výzvám k rezignaci vicepremiér Andrej Babiš (ANO). O táboře mluvil ve Varnsdorfu při návštěvě sociálně vyloučené lokality. "Byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam," řekl údajně. Kvůli výroku pak čelil výzvám k odchodu z vlády, kritizoval ho i premiér. Později se Babiš omluvil. Slíbil také peníze na postavení památníku.

Jan Čech, místopředseda představenstva společnosti AGPI, která vepřín provozuje, ČTK řekl, že od začátku září, kdy Lety navštívil ministr financí Andrej Babiš (ANO), s ním nikdo z vlády nejednal.