Vláda ustoupila kritice a zastaví EET. Statisíce živnostníků včetně lékařů si oddychnou

Alena Schillerová v roušce v Senátu (18.3.2020)

Alena Schillerová v roušce v Senátu (18.3.2020) Zdroj: Facebook A. Schillerové

Ministryně Alena Schillerová (za ANO) vyrazila do Sapy. Tu si prošla a nechala si udělat nový účes
Vicepremiérka Alena Schillerová na začátku zasedání ministrů s hejtmany. Hlavním tématem je dopad koronaviru na kraje (6. 3. 2020)
3
Fotogalerie

Po dobu trvání nouzového stavu a v následujících třech měsících vláda úplně zastaví elektronickou evidenci tržeb (EET). Nebude tak od začátku května spuštěna ani třetí a čtvrtá vlna EET, která se měla dotknout 300 tisíc drobných podnikatelů včetně praktických lékařů nebo nuceně uzavřených provozoven. Ministři se na opatření jednomyslně shodli. Novelu zákona o on-line evidenci tržeb, která to umožní, projedná v úterý Poslanecká sněmovna na mimořádném zasedání.     

„S ohledem na další vývoj situace, zejména uzavření či omezení fungování části provozoven, by mohlo docházet i ke komplikacím pro nyní již evidující poplatníky, a to například při zajišťování technické podpory nebo aktualizací certifikátů,“ zdůvodnilo návrh ministerstvo financí.

Šéfka rezortu Alena Schillerová (ANO) přitom ještě minulý týden tvrdila, že pozastavení EET není možné. K odkladu ji vyzval rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny, a to nejen jeho členové z opozičních stran, ale i z koaliční ČSSD.

Kabinet schválil i takzvaný druhý liberační balíček Schillerové, který promíjí červnové zálohy na daň z příjmů fyzickým i právnickým osobám. Firmy budou moci také umořit případnou letošní daňovou ztrátu zpětně a stát jim plošně promine pokuty za pozdě podaná daňová přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí nebo úhradu daně.

Poslanci mají na úterním programu i další sledovaný bod. Jde o rozšíření ošetřovného pro rodiče, kteří musejí být kvůli zavřeným školám doma s dětmi. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje, aby ošetřovné platilo místo dosavadních devíti dní po celou dobu uzavření škol.

Na dávku ve výši 60 procent mzdy mají mít nárok rodiče s dětmi do 13 let. Příspěvek budou moci pobírat za stejných podmínek i živnostníci, kteří podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) dostanou 424 korun na den.

„Jako vláda se musíme postarat především o to, aby se lidé neocitli v existenčních problémech. To se týká zaměstnanců i OSVČ,“ řekla Maláčová. Delší ošetřovné se dotkne asi 190 tisíc lidí a výdaje mají dosáhnout až 2,7 miliardy korun. Opoziční poslanci chtějí ošetřovné ještě více rozšířit. Občanští demokraté a TOP 09 navrhnou zvýšení dávky na 80 procent příjmu. „Musíme být solidární k lidem, pro které se stane ošetřovné jedinou formou mzdy,“ řekla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Lidovci chtějí ošetřovné stoprocentní. „Rodičům také neklesnou příjmy za měsíc o 40 procent, je potřeba jim finančně pomoci,“ řekl jejich předseda Marian Jurečka.