Vláda nechce odklad EET pro lékaře. Stát si má polepšit o dvě miliardy

Převoz pacienta nakaženého koronavirem v Itálii

Převoz pacienta nakaženého koronavirem v Itálii Zdroj: Reuters

Pandemii koronaviru Jiří Moláček vnímá z pohledu obou svých profesí – cévního chirurga i asistenta rozhodčího ve FORTUNA:LIZE
Milan Kubek, ČLK
Milan Kubek, ČLK
Milan Kubek
5
Fotogalerie

Pouze zmírnění dopadů, a nikoliv odklad elektronické evidence tržeb pro řemeslníky, lékaře, účetní, advokáty a další profese nadále slibuje vláda. Opatření, které se vztahuje na 300 tisíc podnikatelů, má platit už od začátku května. Opozice a některá zájmová sdružení volají po jednoduché novele zákona o EET, pomocí níž by se povinnost zasílat státu on-line účtenky nebo vyplňovat čtvrtletní přehledy odložila.  

ODS, TOP 09 a další strany prosadily odklad elektronické evidence na jednání rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Usnesení však není pro kabinet Andreje Babiše (ANO) závazné. „V legislativní nouzi by měl parlament odložit platnost tohoto zákona, aby se lékaři a další živnostníci nemuseli soustřeďovat na EET,“ řekla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

K odkladu vyzvala ministryni financí Alenu Schillerovou (ANO) i Česká lékařská komora. Připomíná, že praktičtí lékaři jsou ve specifické situaci, protože mají smluvní vztahy se zdravotními pojišťovnami.

„Většina jejich příjmů probíhá bezkontaktním způsobem. Od zavedení povinnosti EET pro tyto lékaře nelze ze strany státu očekávat žádný významný fiskální efekt,“ uvedl prezident ČLK Milan Kubek. Připomněl, že kvůli šířící se nákaze novým koronavirem fungují ordinace v personálním oslabení a jejich pracovníci se potýkají s nedostatkem ochranných pomůcek.

Tyto argumenty přiměly premiéra Babiše k tomu, že slíbil úlevy. „První tři měsíce nebudou žádné kontroly, EET jako by ani neexistovala,“ tvrdí.

Svaz průmyslu požaduje rozšíření tříměsíčního bezsankčního období. „Je třeba urychleně zajistit, aby platilo i na ostatní povinnosti mimo oblast daní. Pokud by firmy potřebovaly, aby bylo toto období delší, jsme připraveni o tom s ministerstvem financí jednat,“ uvedl Bohuslav Čížek ze svazu.  

Všichni, na něž se povinnost elektronických účtenek začne od přespříštího měsíce vztahovat, se musejí zaregistrovat do systému. Řada z nich bude navíc nucena investovat do elektronických zařízení.

Přesto Hospodářská komora odložení třetí a čtvrté vlny EET neprosazuje. „Postáčí, když stát nebude do začátku srpna vynucovat povinnost evidence tržeb,“ míní analytička komory Karina Kubelková.

Povinnost začala platit od prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení, od března 2017 pro velkoobchod a maloobchod. Počátkem února bylo do systému zapojeno asi 200 tisíc podnikatelů.

Ministerstvo financí před epidemií uvedlo, že opatření proti daňovým únikům letos přinese 15,2 miliardy korun. Z toho 2,4 miliardy chce získat právě od řemeslníků či lékařů.

Ekonomové tato čísla zpochybňují s tím, že dopad systému na výběr DPH nelze spočítat.

Jak vláda uleví firmám

- prominutí pokut ve výši jeden tisíc korun za opožděné podání přiznání k dani z příjmů, a to nejdéle do 1. července

- prominutí pokut ve výši jeden tisíc korun za opožděné podání kontrolních hlášení k DPH mezi 1. březnem a 31. červencem 2020.

- prominutí správního poplatku za podání žádosti o posečkání nebo splátkování daně, a to do 31. července 

- balíček opatření k třetí a čtvrté vlně elektronické evidence tržeb, které startují 1. května

Co chtějí podnikatelé

- odklad plateb DPH o šest až devět měsíců

- změna role Finanční správy, aby její pracovníci při kontrolách a správě daňových povinností plnili roli poradců

- zajištění dostatku ochranných zdravotnických prostředků pro zaměstnance