Vládu čeká spor o vrtulníky, chce se zbavit závislosti na ruském dodavateli

Vrtulník Mi-24

Vrtulník Mi-24 Zdroj: profimedia.cz

bojový vrtulník Mi-24
Vrtulník Mi-24
Vrtulník Mi-24
Vrtulník Mi-24
Vrtulník Mi-24
11
Fotogalerie

Možnost, že by armáda přenechala dva starší ruské bojové vrtulníky Mi-24 ministerstvu vnitra, se příliš nezamlouvá šéfovi rezortu Janu Hamáčkovi (ČSSD). Pro potřeby policejního Útvaru rychlého nasazení nebo hasičů by raději koupil za 1,8 až dvě miliardy korun nové stroje. Předpokládají to i plány schválené vládou. O předání ruských vrtulníků vnitru se zmínil premiér Andrej Babiš (ANO) na velitelském shromáždění armádních špiček.

„Můžeme se bavit i o tom, jak potřebu vrtulníků pro policii propojit s přezbrojováním armády,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 Hamáček. „Je to ale varianta, která by znamenala pokračování závislosti na ruské technice a náhradních dílech,“ dodal. Právě snahou odstřihnout se od Ruska obhajuje ministerstvo obrany investici do tuctu nových vrtulníků UH-1Y Venom a AH-1Z Viper americké firmy Bell Helicopter za 14,6 miliardy korun.

„My jsme se víceméně domluvili s panem Hamáčkem, že by vnitro nekupovalo eurocoptery a že by se dva armádní vrtulníky předělaly pro policii. Tím bychom i ušetřili,“ řekl Babiš.

Že by se policie rozhodla pro evropský Airbus Helicopter, jak tvrdí Babiš, přitom není jisté. Vnitro teprve předběžně oslovilo celkem pět výrobců letecké techniky.

Potřeba dvou miliard

Aby však nákupčí mohli vypsat tendr, musela by jim šéfka státní pokladny Alena Schillerová (ANO) vyhradit ve výhledu státního rozpočtu zhruba dvě miliardy. „Budeme jednat s paní ministryní. Pokud by se ukázalo, že náklady na nové vrtulníky jsou nad možnosti Česka, jsou ve hře i jiné alternativy,“ dodal Hamáček.

V případě, že policie starší ruské vrtulníky Mi-24 odmítne, vojsko je podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty odprodá do zahraničí.