VV pokračují ve vládě, strana získala v kabinetu čtyři křesla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mediafax

Vládní spolupráce ODS, TOP 09 a VV bude pokračovat. Lídři stran podepsali dodatek koaliční smlouvy, kterým VV podmínily setrvání ve vládě. Informovali o tom účastníci schůzky. Do vlády zamíří místopředsedkyně VV Karolína Peake. O novém ministru dopravy zatím není definitivně rozhodnuto. S kandidátem VV Pavlem Dobešem by měl ještě jednat premiér Petr Nečas.

To, že budou VV pokračovat v koaličním projektu s ODS a TOP 09 již dnes naznačil dopoledne předseda VV Radek John. Uvedl také, že jeho strana nakonec získá v kabinetu pro své členy čtyři křesla. Vládní krize by tak prý mohla skončit. Novou vicepremiérkou a předsedkyní Legislativní rady vlády se stane první místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake, řídit také bude vládní výbor pro boj s korupcí. Z kabinetu Petra Nečase naopak odejde ministr dopravy Radek Šmerda.

„Legislativní rada vlády bude obohacena o řadu dalších činností. To je to, co jsme vyjednali. To je to, co nás zajímalo,“ vysvětlil nový postoj předseda VV Radek John. Uvedl, že Karolína Peake bude mít na starosti například i boj proti korupci.

Věcem veřejným se podařilo v koalici prosadit i odchod Radka Šmerdy z funkce ministra dopravy. „Nakonec ten argument, že potřebujeme stranické ministry pro vyjednávání třeba i o rozpočtu, zvítězil. Musí být ministři političtí. Není to nic proti panu Šmerdovi,“ řekl novinářům John.

V souvislosti s křeslem nového ministra dopravy se nejčastěji spekulovalo o Šmerdově náměstkovi Lukáši Hamplovi, který do VV nedávno vstoupil. Během dneška se ale objevily informace právě o pražském tajemníkovi VV a koordinátorovi přímé volby předsedy strany Pavlu Dobešovi. Podle serveru Aktuálně.cz se premiér už dopoledne právě s Dobešem sešel. Zdroje z Věcí veřejných i Nečasovy ODS dnes Dobešovo jméno v neoficiálních rozhovorech opakovaně zmiňovaly.

Podle VV podpisem končí politická krize, ostatní strany zatím takový optimismus nesdílí

Podle Johna, podepsáním dodatku ke koaliční smlouvě, politická krize vyvolaná požadavky VV na důstojné zastoupení ve vládě končí. „K dohodě přispěla dvoustranná jednání, u kterých nebyla přítomna média,“ dodal John.

TOP 09 je zatím v hodnocení situace opatrnější. Podrobnosti například o personálních změnách strana prý momentálně nezná. „Dali jsme plnou důvěru panu premiérovi. Všechno se dozvíme dnes ve čtyři hodiny odpoledne,“ řekl E15 šéf poslanecké frakce TOP 09 Petr Gazdík.

„Pokud to znamená, že Věci veřejné konečně zmoudřely a přestanou znechucovat občany dalšími a dalšími požadavky bude to jedině dobře,“ dodal. Gazdík také doufá, že VV už nadále nebudou „opozicí v koalici“ a vláda se začne naplno věnovat práci na pokračujících reformách.

Plné znění dodatku ke koaliční smlouvě naleznete .

„Máme-li Johnovi věřit aspoň tak jako Rádiu Jerevan, všechna silácká gesta a slova vzala za své,“ komentoval nynější situaci místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. VV podle něho chtějí být ve vládě za každou cenu, protože v případných předčasných volbách by asi vypadly ze sněmovny. „Naplňuje se také zřejmě projekt pana (poslance VV) Bárty získat ekonomický vliv,“ podotkl Dienstbier.

Bez podpisu dodatku by byl osud vlády nejasný

Podepsáním dodatku ke koaliční smlouvě do konce dnešního dne Věci veřejné podmiňovaly své další setrvání ve vládě. Kromě zajištění toho, aby ve vládě měly skutečně své čtyři zástupce, jak jim zaručuje koaliční smlouva, trvaly i na programové části dodatku.

Strany se v minulých dnech shodly na „99 procentech“ projednávaných programových bodů, v neděli se ale jednání zasekla na dalších požadavcích VV týkajících se peněz pro resorty školství a dopravy, kde hrozí výrazné škrty. TOP 09 a ODS o tom ale odmítly jednat a nabídly podepsání oné většiny domluvených věcí.

Formální jednání se pak zasekla a situaci vedení ODS a VV řešily v sérii zákulisních schůzek a telefonních rozhovorů.