Wagnerová a Okamura míří do senátorského klubu lidovců

Eliška Wagnerová

Eliška Wagnerová Zdroj: Radek Mica

Lidovci budou mít ve svém novém senátorském klubu nezávislé senátory - podnikatele Tomia Okamuru a prezidenta Agrární komory Jana Velebu. Členy klubu budou také protikorupční aktivista Libor Michálek (za Piráty) a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ). Klub tak bude mít deset členů a kvůli novým členům pozmění i svůj název na "Klub pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí".

Vedení klubu se bude vybírat příští týden ve středu na první schůzi frakce v obměněném složení. Předsedou klubu byl sice už dříve zvolen někdejší lidovecký místopředseda Petr Šilar, i o jeho pozici se ale bude kvůli stanovám nového klubu znovu rozhodovat, řekl poradce klubu a bývalý lidovecký mluvčí Martin Horálek.

Klub má podle něj na středečním jednání jednat také o tom, zda si bude nárokovat obsazení křesla místopředsedy Senátu po Petru Pithartovi (KDU-ČSL), který už letos svůj senátorský mandát neobhajoval a po 16 letech v horní komoře skončí.

Z letos nově zvolených senátorů se stal členem klubu podle očekávání šumperský starosta Zdeněk Brož, který úspěšně kandidoval za KDU-ČSL.

Populista Okamura aspiruje na titul politického skokana roku

V klubu zůstali staronový vsetínský senátor Jiří Čunek, Miluše Horská (za Nestraníky), bývalý jihočeský rektor Miroslav Krejča (dříve ČSSD) a šéf jihomoravských lidovců Stanislav Juránek, který před víkendovým finále senátních voleb podporoval zvolení odborářky Stanislavy Slavíkové (ČSSD) v jejím duelu proti Wagnerové. Pět dalších lidoveckých senátorů naopak úspěšně doporučilo zvolit někdejší místopředsedkyni Ústavního soudu.