Z výpravčího až do funkce ředitele? Přečtěte si, kdo je možný nástupce šéfa Českých drah

České dráhy

České dráhy Zdroj: profimedia.cz

Václav Nebeský
České dráhy
České dráhy
České dráhy
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

Státní podnik České dráhy možná znovu změní své vedení. Dozorčí rada podniku se podle informací ČTK a serveru Zdopravy chystá odvolat dosavadního předsedu představenstva Miroslava Kupce. Na jeho místo by měl nastoupit současný náměstek ministerstva pro místní rozvoj Václav Nebeský. Toho ministr dopravy Vladimír Kremlík označuje za zkušeného manažera. Přečtěte si shrnutí Nebeského kariéry.

Nebeský má momentálně na ministerstvu na starosti problematiku informačních technologií. Je členem předsednictva Rady vlády pro informační společnost i řídícího výboru Českých drah. Právě s železnicí a IT spojil většinu své kariéry.

Nebeský studoval na dopravní fakultě v Pardubicích, profesní dráhu začal v roce 1996 jako výpravčí vlaků u Českých drah. Po čtyřech letech na této pozici přešel na pozici technologa, posléze se přesunul na generální ředitelství drah na odbor strategie a informatiky, kde působil jako systémový specialista.

Manažerské zkušenosti začal získavat v roce 2005 ve společnosti ČD - Telematika na pozici projektového manažera. Kariéra Václava Nebeského dále pokračovala vedoucími posty v jiných firmách, konkrétně v technologických společnostech  CDT International, RPP International nebo Unicontrols. V posledně jmenovaném podniku se Nebeský dostal na pozici technického ředitele.

Nebeský se zatím k dotazu ohledně jeho možného budoucího angažmá u Českých drah nevyjádřil. Velké změny ve vedení státního dopravce začaly loni v létě, kdy řídící výbor z velké části obměnil dozorčí radu podniku. Ta následně vyměnila i představenstvo společnosti v čele s předsedou Pavlem Krtkem. Skončili také Martin Bělčík a Ludvík Urban. Novým šéfem představenstva byl následně jmenován Miroslav Kupec.