Za pronájem přes Airbnb se musí odvádět daně a pojištění. Ne každý to dělá, říká poradkyně

Rašínovo náměstí v Praze patří v metropoli mezi nejlukrativnější adresy. V lokalitě v těsném sousedství Tančícího domu kvetou obchody s luxusními byty.

Rašínovo náměstí v Praze patří v metropoli mezi nejlukrativnější adresy. V lokalitě v těsném sousedství Tančícího domu kvetou obchody s luxusními byty. Zdroj: Michael Tomeš_E15

Rašínovo náměstí v Praze patří v metropoli mezi nejlukrativnější adresy. V lokalitě v těsném sousedství Tančícího domu kvetou obchody s luxusními byty.
Airbnb
Aplikace Airbnb
4
Fotogalerie

Koleje jsou plné a bydlení, především v Praze, vyjde čím dál dráž. Nejen studenti se tak uchylují k podnájmům a dlouhodobému sdílenému bydlení. Majitelé bytů však kromě pronájmů využívají i dalšího, mnohem výnosnějšího, způsobu zhodnocení svých nemovitostí – krátkodobým pronájmům skrze služby, jako je Airbnb. "Pronajímatelé ale často zapomínají, jaké povinnosti s sebou takový přivýdělek nese," říká daňová expertka z TaxVision a eDaně Blanka Štarmanová.

Zatímco zákonodárci i pražští radní řeší, jak regulovat služby sdílené ekonomiky jako Uber a Airbnb, daňová poradkyně upozorňuje, že již nyní existují možnosti, jak z tohoto sektoru dostat peníze. Jak z běžného pronájmu, tak i z ubytování hostů přes Airbnb, je třeba odvádět daně a pojištění, což ne každý dělá.

Z daňového hlediska jde nicméně o odlišné věci, nejde jen o délku ubytování. „O pronájem bytu jde tehdy, pokud pronajímatel přenechává k užívání majetek a neposkytuje nájemníkovi žádné další služby. O ubytovací službě se bavíme v případě, že hostitel v rámci ubytování zajišťuje úklid, výměnu povlečení, případně stravování a podobně,“ uvedla Štarmanová.

V případě ubytovacích služeb, včetně Airbnb, jde o příjmy z podnikání. „Podléhají tedy dani z příjmů i odvodům na sociální a zdravotní pojištění, stejně jako všechny ostatní příjmy z podnikání, a je třeba mít na ně živnostenské oprávnění,“ upřesnila Štarmanová.

Pronajímatelé by si měli rovněž dávat pozor na transakce podléhající elektronické evidenci tržeb, která pro ubytovací služby platí od minulého roku. Platba, kterou jim převede Airbnb, nemusí být evidována, jakékoli platby mimo platformu však ano.

V případě běžného pronájmu je třeba platit daň z příjmů z pronájmu, zde není třeba odvádět povinná pojištění. V každém případě musí pronajímatelé podat každý rok daňové přiznání, v opačném případě může finanční správa podnikateli doměřit patnáctiprocentní daň z příjmů z dosaženého zisku.

Kromě daní by neměli lidé nabízející ubytování přes Airbnb zapomínat i na poplatky městu. Třeba v Praze je třeba odvádět patnáctikorunový rekreační poplatek za každý strávený den a k tomu šest korun za každou využitou postel. V některých jiných městech jsou to třeba zase lázeňské poplatky.