Vláda chce více regulovat sdílenou ekonomiku, jen Airbnb má do státní kasy přinést půl miliardy

Airbnb

Airbnb Zdroj: reuters

Ondřej Malý
Uber, ilustrační foto
Aleš Chmelař
Aplikace Airbnb
Bohuslav Sobotka,
6
Fotogalerie

Státní pokladna by přišla o půl miliardy korun ročně, pokud by stát v budoucnu nezdanil ubytovací službu Airbnb. Ta v Praze zabírá zhruba polovinu ubytovacího trhu, přičemž roční výnos hostitelů v hlavním městě přesáhne hranici dvou miliard. Vyplývá to z analýzy sdílené ekonomiky pro Úřad vlády, která řeší způsoby legislativního uchopení služeb založených na moderních technologiích.

Ministři končící vlády nyní připraví návrhy změn zákonů, které budou reagovat například na rozmach ubytování přes Airbnb. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů se už dříve na základě analýzy shodli, že je potřeba zavést výraznější regulace v oblasti sdílené ekonomiky.

Vládní analýza navrhuje mimo jiné takové řešení, kdy by společnosti typu právě Airbnb či Uberu hlásily státu výši tržeb řidičů a hostitelů. Rozhodnutí, koho zdanit a jakou sazbou, by pak příslušelo finanční správě.

„Nová vláda si bude muset říct, zda je řešení sdílené ekonomiky její priorita – nedokážu si představit, že by některý z budoucích ministrů řekl, že ho téma nezajímá. Bude na nové vládě, jak téma uchopí,“ okomentoval vládní analýzu Ondřej Malý, vládní koordinátor digitální agendy.

„Jde o to, aby jednotlivé byznys modely nebyly znemožněny regulací, ale aby nebylo možné, že si firmy budou vybírat regulatorní režim, který je pro ně výhodný, což způsobuje zkreslení trhu. Neradi bychom vytvářeli novou regulaci. Chceme, aby bylo ke všem subjektům přistupováno stejným způsobem,“ řekl Aleš Chmelař, státní tajemník pro evropské záležitosti.

Úprava regulace je zapotřebí prý i ve sdílené dopravě. „Bylo by dobré sblížit požadavky na taxi službu a sdílenou ekonomiku v rámci stávající legislativy,“ doplnil Chmelař s tím, že by měla být zavedena jednotná pravidla - například pokud jde o znalost místopisu, která je v současnosti vyžadována jen po řidičích taxi služby.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve prohlásil, že je třeba volit cestu kompromisu. "Na jedné straně tu máme nadšené stoupence digitálních technologií, na druhé ty, kteří by nejraději všechno nové zakázali. Život vyžaduje střízlivý přístup, pojďme prosím středem. Nejde o to podnikání dusit, ale nastavit rovná pravidla,“ řekl premiér poté, co oznámil přípravu regulačních opatření.

Proti nim protestuje část vládní opozice. „Varuji před nadbytečnými regulacemi zavírající dveře inovativním službám. Umožněme jim fungovat vedle těch klasických za srovnatelných podmínek a ponechme zákazníkům možnost volby,“ uvedla pro E15 místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Řešením všeho nemůže být větší zdaňování a regulace. Základní pravidla je určitě potřeba nastavit, ale naopak v klasické ekonomice by měla byrokracie ubývat. Je potřeba najít systém, kdy jednotlivé druhy podnikání existují vedle sebe a nejsou navzájem zvýhodňovány,“ myslí si místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Síť Airbnb nabízela letos v dubnu v Česku 15 900 možností ubytování, z toho 11 500 v Praze. Loni se v Česku přes aplikaci ubytovalo 710 tisíc zahraničních turistů. Proti předchozímu roku jich tak o 59 procent přibylo.