Zaorálek nesouhlasí s Babišovým návrhem dřívějších voleb

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: ctk

S dřívějšími sněmovními volbami navrhovanými vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) nesouhlasí ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). V pořadu České televize Otázky Václava Moravce dnes řekl, že Česko nyní potřebuje stabilní vládu dodržující pravidla. Babiš návrhem, aby byly volby již v červnu 2017 místo na podzim, reagoval na podporu omezení podnikání ministrů ze strany koaličních partnerů ANO.

Opoziční TOP 09 v pátek ve Sněmovně neprosadila, aby se o veřejné zakázky nemohly ucházet firmy, v nichž má člen vlády aspoň desetiprocentní podíl, tedy právě i firmy z Babišovy skupiny Agrofert. Z koalice pro návrh hlasovali lidovci. Babiš prohlásil, že pokud by byl návrh schválen, vyvstala by otázka, zda má koalice smysl. ČSSD se rozhodla, že pro návrh hlasovat nebude.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale v pátek oznámil, že zpřísnění podmínek pro podnikání ministrů podpoří a soustředit se chce na zákon o střetu zájmů. Do něj chce TOP 09 přidat pravidlo, podle kterého by ministři nesměli být ovládajícími osobami ve firmách, což by se Babiše také dotklo. „Pokud se v koalici nebudeme společně cítit dobře, tak by bylo lepší, aby společné trápení bylo kratší,“ řekl následně Babiš deníku Právo.

Přelomová doba

„Já nejsem v této vládě proto, abych se v ní cítil dobře,“ řekl dnes k Babišovu návrhu Zaorálek. „Žijeme dneska v období, které není ve světě jednoduché, v době, která je přelomová. A v této době potřebujeme stabilní vládu, která drží zákony a regule. To je jedna z principiálních věcí, které budu hájit na koaliční radě,“ doplnil.

Babiš zdůvodňoval zkrácení funkčního období tím, že volby byly vždy běžně v květnu nebo červnu. Podle vicepremiéra a ministra financí by také dřívější volby umožnily nové vládě sestavit rozpočet na rok 2018, takže by se nemusela řídit rozpočtem předchozího kabinetu. „To má smysl. Pokud má být příprava státního rozpočtu zodpovědně tvořena, je skutečně (třeba), aby začala na jaře, a v září už byla předložena Poslanecké sněmovně a státní rozpočet fungoval od 1. ledna,“ řekl ČT místopředseda Sněmovny a předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip.

Zaorálek uvedl, že o dřívějších volbách zatím v koalici nemluvili. Také Babiš potvrdil, že to zatím s kolegy v koalici ani s prezidentem neprojednával.