Zeman chce vítězství ČSSD ve volbách a její jednobarevnou vládu

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman dnes na sjezdu ČSSD v Ostravě prohlásil, že jako občan si přeje vítězství sociální demokracie v příštích volbách, i když jako hlava státu je povinen být nadstranický. Podle něho by ČSSD měla vytvořit jednobarevnou vládu, která by se mohla opírat o toleranci KSČM, i když přímo tuto stranu nejmenoval. Delegáti sjezdu jeho vystoupení odměnili bouřlivým potleskem vestoje.

Prezident podotkl, že možnost pokračovat v jednobarevné vládě měli jeho nástupci v křesle předsedů vlády v době, kdy měla levice, tedy ČSSD a KSČM, ve Sněmovně 111 křesel, ale nevyužili ji. Místo toho dali přednost koaličnímu slepenci a koaliční partner je podle Zemana nejhorším nepřítelem. Zeman sám vedl jednobarevnou vládu na základě opoziční smlouvy s ODS Václava Klause, svého předchůdce v prezidentském úřadu.

Zeman odmítl, že by přijel sociální demokracii rozložit. Pokud tyto obavy v minulosti vyslovovali i někteří vedoucí představitelé sociální demokracie, pak prý může jen pokrčit rameny a říct, že „jejich politický instinkt není příliš vyvinutý“. „Dovedete si mě představit, že budu podporovat Nečasovu vládu nebo Schwarzenbergovu vládu, což mimochodem by v obou případech byla ve skutečnosti vláda Miroslava Kalouska?“ otázal se.

Sociální demokracii přijel prezident do Ostravy varovat před nebezpečím „závistivé malosti“. „Která, jakmile se v jejím okolí vynoří výraznější osobnost, udělá vše pro to, aby tuto osobnost zadupala do země a nahradila ji šedivým průměrem, který sice nikomu nevadí, ale také ničemu neprospívá,“ dodal.

Zeman poděkoval předsednictvu strany za podporu před druhým kolem prezidentské volby a také těm sociálním demokratům, kteří ho podpořili i v kole prvním. Do prvního kola ČSSD vyslala svého místopředsedu Jiřího Dienstbiera.