Zeman dorazil na oslavy do Pekingu, Evropě tím prý ukázal dlouhý nos

Prezident Miloš Zeman (uprostřed) navštívil 2. září během své návštěvy Číny hřbitov misionářů v Pekingu.

Prezident Miloš Zeman (uprostřed) navštívil 2. září během své návštěvy Číny hřbitov misionářů v Pekingu. Zdroj: ctk

Čína se připravuje na pompézní čtvrteční oslavy 70. výročí konce druhé světové války v Asii, které ovšem většina světových politických vůdců bojkotuje. Do Pekingu zatím přiletěli ruský prezident Vladimir Putin nebo jeho český protějšek Miloš Zeman, jenž ovšem dorazil jako jediný čelný západní politik. Centrum čínské metropole těsně před přehlídkou připomíná město duchů, obchody i ulice jsou zavřené; lidé žijící v uzavřené zóně se ve čtvrtek stanou vězni ve svých vlastních domovech.

Stovky továren přerušily provoz, aby nebe nad historickým středem města bylo v okamžiku vojenské přehlídky jasné a beze smogu. Po dobu trvání přehlídky budou rovněž zrušeny všechny lety do Pekingu a z Pekingu.

Bezpečnost zvýšeného leteckého provozu nad čínským hlavním městem zajistí makakové, sokoli a psi, jejichž úkolem bude odstrašovat ptáky, nebo v případě speciálně vycvičených makaků rovnou shazovat hnízda poblíž výcvikových středisek pilotů. Pětice makaků dokáže podle čínských médií, z nichž citovala agentura AP, za den zlikvidovat až 60 hnízd.

Nad Pekingem nesmějí v době přehlídky létat draci, balóny ani poštovní holubi. Číňané sice dostanou na oslavy třídenní volno, ale během tohoto státního svátku si mnoho zábavy neužijí: zakázány jsou zábavní pořady v televizi, parky budou zavřené, stejně jako turistické atrakce. Polovina z pěti milionů aut zaregistrovaných v Pekingu navíc nesmí vyjet do ulic.

Vězni svých domovů

Lidé žijící v části města uzavřené kvůli přehlídce se stanou v podstatě vězni: nebudou smět vycházet, pozvat si hosty, použít balkón, dokonce ani otevřít okna. Dnes odpoledne se centrum Pekingu podobalo městu duchů, obchody i ulice byly uzavřené.

Do Pekingu se sjede na 30 hlav států nebo předsedů vlád, Zeman jako jediný západní představitel. Ten tak - a nikoli poprvé - „ukazuje dlouhý nos“ na zbytek Evropské unie a její úsilí o jednotnou zahraniční politiku, napsal zpravodajský server Politico v článku s podtitulkem „Český prezident na kontroverzní pouti do Číny“.

Českému prezidentovi nejsou sporné kroky cizí, dodává Politico a připomíná, že Zeman byl rovněž jedním z mála evropských vůdců, kteří se letos v květnu zúčastnili oslav konce druhé světové války v Moskvě.

Zemanova nezávislá zahraničí politika nejen že hatí úsilí EU o společný přístup vůči Rusku a Číně. „Rozzlobila také Spojené státy,“ píše Politico a zmiňuje, jak Zeman přivřel dveře na Hrad americkému velvyslanci za jeho výhrady k prezidentově cestě do Moskvy.