Zeman míří do Číny. Bude jednat i o přímé lince do Šanghaje

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek odlétá na oficiální návštěvu Číny, kde se sejde s předními čínskými představiteli a bude u podpisu několika smluv. Jednou z nich má být memorandum o zavedení pravidelné letecké linky mezi Šanghají a Prahou. Prezident chce jednat o ekonomických tématech a o čínských investicích a turistech v Česku.

Oficiální program začne v pátek a potrvá do pondělí. Zeman svou cestu začne v Čcheng-tu, hlavním městě provincie S'-čchuan, kde zahájí Západočínský mezinárodní veletrh. Navštíví na něm českou výstavní plochu se zástupci leteckého a sklářského průmyslu a firem Škoda a Home Credit.

V sobotu prezident odletí do města Tchien-ťin, kde se zúčastní podpisu dokumentů mezi představiteli města a Jihočeského kraje. Setká se také s představiteli a zaměstnanci společnosti Home Credit China. Vpodvečer místního času pak přejede rychlovlakem do Pekingu.

V hlavním městě stráví Zeman dva dny. Zúčastní se česko-čínského podnikatelského semináře, potká se s vedením finančního ústavu Bank of China a bude besedovat s čínskými studenty. V sobotu večer bude na české ambasádě zahájena výstava k 65. výročí navázání diplomatických vztahů mezi tehdejším Československem a Čínou.

Smlouvy k podepsání

Hlavní část programu je naplánována na konec Zemanovy cesty, kdy se v pondělí nejprve setká s čínským premiérem Li Kche-čchiangem a posléze i s prezidentem Si Ťin-pchingem. Po jejich schůzce budou podepsány smlouvy a dohody mezi Českem a Čínou. Zástupci Hradu již dříve uvedli, že k podpisu je připravena asi desítka smluv.

Předpokládá se, že jednou z nich by mohla být dohoda o zřízení pravidelného leteckého spojení mezi Prahou a Šanghají. To by mohlo do Česka nalákat tisíce čínských turistů.

Se Zemanem letí i Nečas

Se Zemanem do Číny letí početná podnikatelská delegace, ve které bude i expremiér Petr Nečas. Prezident do Číny přiveze jako dary křišťálový lustr, českou odrůdu jabloně a česká vína.

Čína je dlouhodobě kritizována za nedodržování lidských práv. Několik osobností včetně Marty Kubišové nebo Jana Potměšila nedávno proto vyzvaly Zemana, který je znám jako zastánce ekonomické diplomacie, aby na potíže s porušováním lidských práv během své cesty nezapomínal.