Zeman: Pokud se prokáže ruská invaze, sankce mohou být tvrdší

Prezident Miloš Zeman (vlevo)

Prezident Miloš Zeman (vlevo) Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman připustil, že by sankce proti Rusku kvůli bojům na Ukrajině mohly být tvrdší. Stalo by se tak v případě, pokud by se prokázalo, že Rusko skutečně posílá své vojáky na Ukrajinu. Zeman to dnes řekl v rámci setkání předsedů místních organizací Strany práv občanů.

„Myslím, že pokud by se prokázalo, že jde skutečně o ruskou invazi, a toto podezření sílí každým zvyšujícím se počtem údajných ruských vojáků na Ukrajině, pak by samozřejmě byla na místě tvrdší opatření,“ řekl Zeman.

Kromě hospodářských sankcí by mohla Česká republika podle Zemana zvýšit i vojenskou přípravu. Již nyní se české stihací letouny podílí na ochraně vzdušného prostoru zemí v Pobaltí. ČR muže podle prezidenta zvýšit i svou účast na vojenských cvičeních spojenců. „Může být společná účast na cvičeních, ať už v Polsku, Rumunsku, nebo kdekoliv jinde. Těch forem je celá řada,“ řekl.

Sobotka je pro diplomatické řešení

Premiér vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes uvedl, že chce řešit válku na Ukrajině diplomatickou cestou. Na dnešním jednání EU v Bruselu proto hodlá vyzvat členské země k novému jednání s Ruskem.

Ukrajina se chce sblížit s EU i NATO. Právě poté, co vláda bývalého prezidenta Viktora Janukovyče loni v listopadu zastavila přípravy podpisu asociační dohody s EU, ocitla se Ukrajina na pokraji občanské války a následně se začaly projevovat proruské separatistické tendence na východě a jihu země. Konflikt na východní Ukrajině si podle OSN vyžádal už skoro 2600 obětí. NATO tvrdí, že na východní Ukrajině operuje více než tisícovka ruských vojáků.