Zeman probral politiku, média i královskou korunu. Se Sobotkou se shodli

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Náhled na zahraniční politiku a nezávislost veřejnoprávních médií byly hlavními tématy, o kterých prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vedli diskuzi na Pražském hradě. Ačkoli právě zahraniční témata často vedou k rozporům mezi kabinetem a hlavou státu, včera panovala shoda.

Na tapetě byla Zemanova účast na vojenské přehlídce v Moskvě k sedmdesátému výročí konce druhé světové války v Evropě. Většina evropských státníků hodlá tuto část oslav ignorovat, v Česku prezidentovo rozhodnutí kritizuje politická opozice. Premiér však proti prezidentově účasti nic nemá: „Já ani vláda nebudeme přítomnost Zemana v Moskvě problematizovat,“ uvedl Sobotka. Bez bližších podrobností pak uvedl, že s prezidentem také hovořil o dění na Ukrajině i situaci kolem takzvaného Islámského státu.

Zemanovy postoje a výroky týkající se zahraničního dění hodnotí i petice Prezidente, odejděte! Je na ní jedenáct tisíc podpisů a její iniciátoři ji předali vedení horní komory parlamentu. Hlava státu podle petentů porušuje ústavu šířením ruské propagandy a svou podporou Číny pošlapává hodnotový systém, na němž vyrůstá český právní řád.

Většina evropských státníků hodlá moskevskou část oslav konce druhé světové války ignorovat. V Česku prezidentovu účast na akci kritizuje politická opozice

Podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS) se senátoři pokusí Zemana pozvat na jednání komory, aby jim některé výroky vysvětlil.

Předseda vlády s prezidentem rovněž probíral události, jež se týkají veřejnoprávní televize a rozhlasu. „Sdělil jsem mu svoje přesvědčení, že veřejnoprávní média by nadále měla být nezávislá a jejich nezávislost mimo jiné garantuje způsob jejich financování prostřednictvím koncesionářských poplatků,“ uvedl Sobotka.

Zeman v posledních dvou týdnech ostře kritizoval zejména Českou televizi. A senátor Jan Veleba, prezidentovo alter ego v horní komoře parlamentu, dokonce připravil novelu, podle níž by televize a rozhlas mohly o koncesionářské poplatky přijít. Nakonec ji však z programu nynější schůze Senátu stáhl. Ruku by pro ni nezvedli senátoři za ČSSD, bez jejichž souhlasu by norma neměla naději na schválení.

Zeman plnil i běžné povinnosti hlavy státu. Do funkce jmenoval třicet soudců obecných soudů. S držiteli klíčů od korunní komory svatovítské katedrály se dohodl, že příští rok bude k 700. výročí narození Karla IV. vystavena svatováclavská koruna.

Co chtěl senátor Veleba
Podle Velebovy novely by lidé mohli posílat peníze na jinou veřejnou službu, než je televizní či rozhlasové vysílání. Od koncesionářských poplatků by byl na pět let osvobozen ten, o kom by veřejnoprávní televize nebo rozhlas lhaly. O lži by nerozhodoval jenom soud, byly by to i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Rada ČT nebo Rada ČRo. Prezident návrh novely označil za docela rozumný.