Zeman promluvil ve Štrasburku. Kritizoval byrokracii a podpořil euro

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK/AP

Prezident Miloš Zeman promluvil před europoslanci ve Štrasburku. Zkritizoval „bláznivé“ stěhování zasedání Evropského parlamentu z Bruselu do Štrasburku, nesmyslné směrnice či architekturu unijních institucí. Uvedl, že to není jeho evropský sen. Podpořil naopak společnou evropskou armádu a zavedení eura.

Zeman hovořil anglicky „spatra“ patnáct minut a jeho projev europoslanci ocenili potleskem. „Řeknu, co není mým evropským snem. Směrnice o úsporných žárovkách. Jednu z nich mám na své chatě a vypadá to tam jako na hřibově nebo v márnici, takže mluvím ze své vlastní zkušenosti,“ uvedl prezident.

„Evropský sen nezahrnuje bruselskou, takzvanou evropskou architekturu, která vypadá jako nafouknutá krabice od bot. Nezahrnuje steak v ústředí Evropské komise, který vypadá a také chutná jako žvýkačka,“ pokračoval. V projevu několikrát ocitoval polsko-britského filosofa a historika Leszka Kołakowského, když parafrázoval jeho projev o socialismu.

Příznivě se naopak Zeman vyjádřil k přijetí eura. „Jsem velkým stoupencem přijetí eura v horizontu, co nejdříve to bude možné. Ti lidé, kteří kritizují euro, mají něco, čemu já říkám strach z neznámého,“ konstatoval. Dodal, že euro je stabilizační faktor.

Euro za dva roky

Česko by evropskou měnu podle Miloše Zemana mohlo přijmout nejdříve za dva roky, za realistický ale český prezident považuje horizont pěti let. Prezident to podle informací agentury ČTK sdělil po projevu. Znovu také kvůli vychýlení kurzu koruny vůči euru kritizoval Českou národní banku, která se podle něj bojí, že by s přijetím eura přišla o kompetence.

Poslechněte si celý Zemanův projev:

„Už v tomto roce splňuje Česká republika všechna tři maastrichtská kritéria, která jsou nutná pro přijetí eura. Z toho vyplývá, že jako minimální vzdálenost pro přijetí eura jsou dva roky,“ uvedl Zeman. Dodal, že po tuto dobu musí být kurz koruny k euru stabilizován v poměrně úzkém rozpětí. Kvůli intervenci ČNB vůči koruně se ale podle prezidenta kurz nereálně odchýlil od reálného tržního kurzu.

Zeman se vyslovil i pro společnou evropskou armádu. „Máme 28 armád, které nejsou kompatibilní. Jedna společná by byla efektivnější a levnější,“ uvedl Zeman.

Jaké je telefonní číslo do Evropy?

Evropská unie potřebuje podle prezidenta společná pravidla, jako příklad uvedl zahraniční politiku. Citoval „známou oprávněnou a ironickou otázku“ bývalého amerického ministra zahraničí Henryho Kissingera. „Jaké je telefonní číslo Evropy?“ Zmínil také společnou fiskální politiku a harmonizaci daní.

Na pomoc si v druhé části proslovu prezident vzal i slova filosofa a sociologa Václava Bělohradského, že „evropské občanství je kulturní volba“. „Já s tím souhlasím. Všichni jsme se někde narodili,“ uvedl Zeman. Evropská unie by se podle něj neměla ubírat směrem k unifikaci ale k integraci. „Nejde o harmonizaci spotřeby vody na planetách, jde o boj proti vysoké míře nezaměstnanosti, pokud vím je to 11 procent. Myslím si, že to není slučitelné s lidskou důstojností,“ uvedl k integraci v debatě s novináři Zeman.