Zeman změnil plány. Babiš a Hamáček míří do Lán

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Prezidentovo prohlášení v rozhovoru pro blesk.cz, že novou vládu velmi pravděpodobně jmenuje už příští týden, změnilo plány designovanému premiérovi Babišovi a šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi. Oba museli narychlo změnit své plány a večer míří za Zemanem do Lán.

„Oficiální návrh vlády bude zaslán na Hrad zítra (v pondělí, pozn. red.),“ uvedl pro Blesk Zprávy premiér Babiš. Zmínil to poté, co prezident řekl Blesku, že se chystá nový kabinet jmenovat příští úterý nebo středu, jen ladí termín. Zeman navíc také překvapil tvrzením, že v návrhu na jmenování vlády měl od Babiše u resortu zahraničí prázdné místo.

„Jako jediná tam byla prázdná kolonka ministerstva zahraničí a všechny ostatní kolonky tam byly vyplněny,“ prozradil Zeman. To bylo při neděli těžké sousto především pro Hamáčka, který bojuje za Černínský palác pro europoslance Miroslava Pocheho.

Právě jeho jméno totiž dal kolegům ve straně ve chvíli, když se v referendu rozhodovali o vstupu do vlády s hnutím ANO. I díky Pochemu nasbíral Hamáček pro vstup do vlády hlasy od sociálních demokratů v Praze. Teď proto z nedělní debaty v České televizi hned zahrozil, že Babiš porušuje koaliční smlouvu.

„Zítra oficiálně navrhnu členy vlády. Na základě informace pana Hamáčka z jednání s panem prezidentem budu navrhovat na ministerstvo zahraničí pana Pocheho,“ uklidňoval ale Babiš. Také jeho nicméně překvapil Zeman termínem, kdy chce jeho druhou vládu jmenovat. „Nevím, kdy dojde ke jmenování vlády. Žádal jsem pana prezidenta, respektive jeho okolí, zdali to bude možné ještě v červnu. Bylo mi řečeno, že až v červenci,“ uvedl premiér. Byl v té chvíli na pietě v Ležákách na Chrudimsku.

Rozhovor S prezidentem v Lánech

Video placeholde
Zeman se pustil do šarlatánů i sluníčkářů. A s novou vládou překvapil i Babiše • Blesk Zprávy


Celý článek si můžete přečíst na webu blesk.cz >>>