Zeman zve Rusnoka do Lán. Ještě před ním dorazí Klasnová

Prezident Miloš Zeman (vlevo) jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem 25. června

Prezident Miloš Zeman (vlevo) jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem 25. června Zdroj: CTK

Premiér Jiří Rusnok zamíří v neděli na zámek v Lánech, kde bude jednat s prezidentem Milošem Zemanem o průběhu jednání o podpoře nové vlády. Rusnok prezidenta navštíví poté, co hlava státu přijme předsedkyni poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřinu Klasnovou, uvedla prezidentova mluvčí Hana Burianová.

V pondělí a v úterý se v Lánech vystřídají i další lídři poslaneckých klubů sněmovních stran. Zeman se tak zapojuje do snahy „svého“ premiéra Rusnoka získat v Poslanecké sněmovně podporu pro projekt úřednické vlády.

Ekonoma Rusnoka prezident vybral do čela kabinetu, který zemi spravuje po pádu koaliční vlády premiéra Petra Nečase (ODS). Ta musela odejít v důsledku skandálu spojeného s Nečasovou spolupracovnicí a přítelkyní Janou Nagyovou.

Opozice naléhala na rozpuštění Sněmovny a předčasné volby. Strany bývalé vládní koalice žádaly, aby mohly opět sestavit vládu s odůvodněním, že stále disponují potřebnou parlamentní většinou. O podpoře kabinetu, sestaveného zcela bez porady s parlamentními stranami, nejsou zatím přesvědčeny ani dosavadní opoziční strany. Zatím tak není vůbec jisté, zda Rusnokův kabinet, který nyní připravuje své programové prohlášení, k vládnutí potřebnou důvěru ve Sněmovně získá.

David Klimeš: Hvězdná hodina komunistů přichází