Zvýšení daní prošlo prvním čtením, Kalousek varuje před drancováním rezerv pojišťoven

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) Zdroj: Blesk:Robert Klejch

Sněmovna
Andrej Babiš
Andrej Babiš a Alena Schillerová
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
5
Fotogalerie

Zvýšení spotřebních daní z tabáku a lihu a také růst sazeb u některých hazardních her prosadila koalice ANO a ČSSD tolerovaná komunisty prvním kolem v Poslanecké sněmovně. Daňový balíček, který má platit od začátku příštího roku, předpokládá i zdanění technických rezerv pojišťoven nebo konec osvobození od daně v případě zemního plynu pro výrobu tepla v domovních kotelnách. Opozice napadala hlavně to, že stát sebere pojišťovacím ústavům přes deset miliard korun.

 

„Poté, co vláda vydrancovala všechny peníze z bývalého Fondu národního majetku, nyní vydrancuje rezervy pojišťoven,“ prohlásil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Petr Bendl z ODS varoval před dopady na zemědělce kvůli suchu. „Když sáhnete na zdroje pojišťoven, bude to znamenat menší úroveň pojištění,“ řekl.

Připomněl, že k záměru měla výhrady i Česká národní banka, které však kabinet pominul. „Žádám ministryni financí o informace o negativních dopadech, abyste vy, co za to ponesete odpovědnost, věděli, kam jste vlastně šlápli,“ dodal exministr zemědělství.

Šéfka státní pokladny Alena Schillerová kritiku odmítla. „Pouze pojišťovny si mohou snížit základ daně a odložit tak úhradu podle své vůle. Žádná jiná právnická osoba v Česku tuto možnost nemá,“ uvedla s tím, že nejde o novinku, protože vláda má toto opatření v programovém prohlášení.  

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek se pozastavil nad zdražením zemního plynu. „Více než čtyři sta tisícům domácností zdražíte bydlení, protože se zvýší cena tepla,“ vytkl koaličním zákonodárců.

Lídr SPD Tomio Okamura míní, že vláda prodraží občanům život. „Tato předrahá koalice zvyšuje závislost státu na penězích daňových poplatníků,“ prohlásil. Vyšší zdanění tabáku a tvrdého alkoholu podle něj zapříčiní obcházení zákona a nahrají šedé a černé zóně.   

„Potřeba zvyšovat daně patrně vychází z dosud velmi štědrého navyšování výdajů různého typu,“ soudí o daňovém balíčku hlavní ekonom Deloitte David Marek. „Celkové daňové zatížení v Česku je mírně podprůměrné ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi, nicméně neustále stoupá. Při navrhovaném zvyšování spotřebních daní dále poroste,“ podotkl.

Kolik vynese zdanění rezerv pojišťoven

Podle odhadu ministerstva financí bude výnos ze zdanění finančních rezerv, které si musí povinně vytvářet necelá padesátka pojišťoven na českém trhu, 7,9 miliardy korun v přespříštím roce. V následujícím by to pak mělo být 2,6 miliardy. Tyto rezervy dosud zdanění nepodléhaly. Podle ministerstva si do nich pojišťovny ukládaly část zisku, aby si snižovaly základ pro výpočet daně z příjmu. Státu v posledních letech odváděly dvě až tři miliardy ročně.

Pojišťovny opatření kritizují. „Dlouhodobě vytvářely rezervy obezřetně nad povinnou minimální hranicí. Nyní se stát rozhodl je za toto obezřetné chování potrestat a preferuje jednorázový daňový výnos,“ řekl výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek. Podotkl, že klimatické změny spojené s častějším výskytem katastrofických škod nebo zvyšující se kybernetická rizika, budou nároky na finanční vybavenost pojišťoven zvyšovat.