Češi loni nasbírali lesní plody za 6,6 miliardy korun

Houby (ilustrační foto)

Houby (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

ddd
Dejte si v lese pozor na 6 chráněných druhů hřibů
hřib bronzový
hřib Kluzákův
hřib královský
10
Fotogalerie

Češi loni nasbírali lesní plody za 6,6 miliardy korun, meziročně se hodnota zvedla o 1,6 miliardy korun. Celkově lidé nasbírali 41 300 tun lesních plodů, v porovnání s rokem 2016 to bylo o 7500 tun více. Mezi nejčastěji sbírané plody patří houby, borůvky, maliny a ostružiny. Na jednu domácnost připadlo téměř deset kilogramů plodů, z toho 6,7 kilogramu hub. Vyplývá to z informací portálu ministerstva zemědělství eagri.cz.

„Ze zjištěných údajů vyplývá, že byl rok 2017 mírně nadprůměrným ve fyzickém objemu sběru lesních plodin v rámci celého sledovaného období,“ uvedlo ministerstvo. Dlouhodobý průměr činí 39 400 tun. Výsledky podle ministerstva potvrzují skutečnost, že ve sběru a produkci lesních plodin existují často meziroční rozdíly, působené řadou přírodních i ekonomických faktorů.

Také v peněžním vyjádření byl loni objem sběru lesních plodů nadprůměrný, ale současně nižší než bylo maximum v roce 2013, kdy celková odhadovaná částka činila téměř 7,7 miliardy korun. Na dlouhodobém růstu hodnoty nasbíraných hub a lesních plodů se podle ministerstva podílí hlavně růst jejich ceny v průběhu 23 let včetně vlivu inflace. 

Přestože objemově i hodnotově sběr lesních plodů loni vzrostl, lidé chodili do lesů méně. Loni navštívil les každý Čech v průměru téměř 21krát, v roce 2016 to bylo zhruba 25krát. Houby sbírá 67 procent lidí, borůvky 30 procent lidí, maliny 20 procent lidí a ostružiny 18 procent lidí.