Jak si sjednat půjčku na zubaře

zubař

zubař Zdroj: ctk

Ilustrační foto
zubař
3
Fotogalerie

Paní Hanka z Hradce Králové se odštípl zub. Odštípla se jí téměř celá stolička. Lékařka jí doporučila implantát. Odhadovaná cena celého zákroku byla 28 tisíc korun. A dále: Ukázalo se, že její syn potřebuje rovnátka na obě čelisti. Odhadovaná cena 24 tisíc korun. Celkem 52 tisíc korun.

Kvalita a dostupnost zdravotní péče v Česku je podle odborníků na vysoké úrovni. I přesto ale řeší běžný pojištěnec stále jeden významný problém a tím je dostupnost zubařů. A pak ještě jednu věc. A to jsou ceny zubařů. 

Příběh paní Hanky

Paní Hanka je samoživitelka, peníze neměla, rozhodla si je půjčit. Celkem 60 tisíc. Její představa byla taková, že si s manželem sjednají kontokorenty u banky. To jsem jí ovšem jako její finanční poradce vymluvil s tím, že kontokorent patří k nejdražším úvěrům vůbec. A to z toho důvodu, že celkové náklady na něj běžně dosahují až 20 procent ročně. 

Jak si výhodně půjčit? Poradíme

Řešením byla spotřebitelská půjčka. V tomto ohledu ji varoval předtím, aby si ji nesjednávala u některé z neznámých nebankovních institucí na internetu. Doporučil jsem jí ať se ideálně obrátí na svou banku a pokud bude spokojena s úrokem, ať si půjčí peníze od ní. Půjčit si u banky je většinou levnější než u nebankovní instituce.

Paní Hanka půjčku poptala

Bankovní úřednice jí nabídla úvěr ve výši 60 tisíc korun s dobou splácení 12 měsíců, úrokem 4,9 procenta, ale RPSN už ve výši 11,9 procenta, což znamenalo přeplatek ve výši 6 840 korun. A úvěr byl přitom bez pojištění. S pojištěním by byl ještě dražší.

Druhá nabídka ale byla už o něco lepší. Úvěr bez pojištění sjednala s 6,99procentním úrokem a RPSN sazbou ve výši 7,26 procenta, to znamená s přeplatkem ve výši 4 356 korun.

Podle mého názoru ale i tak nepostupovala správně. Rodinám s nižšími příjmy doporučuji úvěry s delší splatností. Klidně i osm nebo deset let.

Díky tomu klesne měsíční splátka. Pro rodinu je to bezpečnější a na ušetřeném měsíčním cashflow mohou tvořit dobrovolně rezervu, kterou pak může použít na výrazně dřívější umoření. To je bezpečnější cesta.

Úvěr na opravu zubů je rozhodně lepší než úvěr na dovolenou, špatné zuby můžou člověka dovést do nepříjemných situací. Mohou být minimálně handicapem u přijímacího pohovoru do zaměstnání, komunikační bariérou ve společnosti nebo i mezi přáteli.

Autor je finančním poradcem skupiny Partners.