Prodej nemovitosti: Zájemce si pořádně prověřte

Realitní makléř

Realitní makléř Zdroj: profimedia.cz

Prodej nemovitosti není jednoduchý. Když splníte všechny kroky, které prodeji předchází, zbývá vám vybrat správného zájemce. Připravte se na několik prohlídek. Jak mezi zájemci poznat toho, který opravdu koupí a nebudete s ním ztrácet jen čas?

Jak vybírat

Pokud máte to štěstí a vaše nemovitost je natolik zajímavá, že přitáhne vícero zájemců, můžete si mezi nimi vybírat. Úplně nejideálnější situace je, pokud má zájemce kupní cenu na účtu. Což se ale s největší pravděpodobností nestane. Většinou si musí kupující sjednat úvěr nebo prodat vlastní nemovitost. A může se samozřejmě stát, že banka úvěr zamítne a vy začínáte od začátku. 

Proto je třeba si zájemce vybírat. Ptejte se jich, jak hodlají koupi financovat. Určitě dejte přednost těm, kteří mají úvěr předschválený. „Někdy vypadá všechno slibně, ale problém nastane, když banka pošle svého odhadce. Bankovní odhad celkem běžně vychází nižší než dohodnutá kupní cena. Tak se může stát, že banka schválí třeba i 90procentní úvěr. Ale na koupi nemovitosti to přesto nemusí stačit,“ vysvětluje Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality. Pokud nemají zájemci dostatek peněz, aby tento rozdíl doplatili, buď můžete být dobrotiví a dát jim slevu, nebo se s nimi rozloučit.

Když zároveň prodávají i kupují

Pokud kupující zároveň i prodává svou nemovitost, může to být také oříšek. Prodat nemovitost totiž může mnohdy být těžší, než získat úvěr. Zjistěte si proto, v jaké fázi je prodej, jaká realitní kancelář jej zprostředkovává. Můžete také nahlédnout do rezervační nebo kupní smlouvy, abyste měli důkaz, že existuje vážný zájemce a peníze budou brzy k dispozici.