Průzkum: Češi počítají s vyššími cenami nemovitostí

Hypotéka

Hypotéka Zdroj: archiv Blesku

Podle většiny oslovených respondentů půjdou ceny nemovitostí nahoru.

Tento názor zastává 65 procent Čechů, to je v porovnání s minulým rokem nárůst o 13 procent. Ovlivněno je to mimo jiné i růstem české ekonomiky. Tato čísla plynou z mezinárodního průzkumu ING Bank. 

Názory starého kontinentu

Obyvatelé Evropy v 59 procentech očekávají vzestup cen nemovitostí. Ceny ovlivňuje i fakt, že je bydlení pro Evropany stále hůře dostupné. „Tři z pěti respondentů v celoevropském měřítku (61 procent) považují bydlení za příliš drahé. V Česku pak názor, že nemovitosti v jejich lokalitě jsou drahé, zastává 56 procent dotázaných, což nás řadí na úroveň Německa či Francie (56, resp. 58 procent). Průzkum také uvádí, že dva z pěti respondentů v rámci Evropy (41 procent) vnímají, že financování současného domova je na hranici jejich rozpočtu. Zatímco téměř čtvrtina (23 procent) všech respondentů zjistila, že jejich provozní náklady jsou vyšší, než předpokládali, jeden z pěti (20 procent) dokonce považuje za obtížné bydlení financovat,“ uvádí ING Bank.

Celých 37 procent Čechů je dále přesvědčeno, že ceny nemovitostí nikdy nespadnou. Evropané si to myslí ve 33 procentech. V porovnání s minulým rokem jsou respondenti ve všech zemích realističtější a uznávají, že pád cen může nastat.

Je splácení hypoték obtížné?

V České republice, Nizozemsku a Německu žije nejméně respondentů, kteří mají splácení hypoték a nájmů za obtížné či velmi obtížné. U nás je to 16 procent dotázaných, zatímco evropský průměr je 21 procent u nájmů a 19 procent u hypoték.