Legendární Tatra 603 na stříbře. ČNB vydává novou pamětní minci

Tatra 603_mince

Tatra 603_mince Zdroj: ČNB

Tatra 603 na pamětních miních ČNB
Tatra 603 na pamětní minci ČNB
3
Fotogalerie

Česká národní banka vydala pamětní stříbrnou minci v nominální hodnotě 500 korun s vyobrazením legendárního automobilu Tatra 603. Originálním detailem je prvek v barvě černého laku karoserie vozu. Mince je v prodeji již od 14. června 2023.

Nová stříbrná mince je součástí tematického cyklu Slavné dopravní prostředky. Ten se vyznačuje unikátním technickým zpracováním každé z plánovaných emisí.

„Potahovaný vložený prvek jsme při výrobě našich mincí použili vůbec poprvé. Nechali jsme se inspirovat černým lakováním karoserie limuzíny Tatra 603, která vzbudila mezinárodní pozornost na světové výstavě EXPO 1958 v Bruselu,“ uvedl guvernér ČNB Aleš Michl.

Na lícní straně pětisetkoruny je čelní pohled na automobil Tatra 603 a detail jeho palubní desky, včetně části volantu. „Ústředním motivem rubové části je vložený prvek antracitově černé barvy, který zobrazuje Tatru 603 z bočního pohledu. Dále jsou zde technické výkresy automobilu a jeho vyobrazení z šikmého pohledu. Podobu mince pro ČNB navrhla medailérka Petra Brodská,“ informovala Petra Krmelová ředitelka odboru komunikace a mluvčí ČNB. Tatra 603 na pamětní minci ČNBTatra 603 na pamětní minci ČNB|ČNB

Pamětní mince se zaměřením na dopravní prostředky

Centrální banka vydává celkem 30 tisíc kusů pamětních mincí. Celková hmotnost každé pětisetkoruny včetně vloženého prvku je 26,1 gramů, průměr je 40 milimetrů a síla 2,6 milimetrů. Nominální hodnota mince 500 korun není totožná s prodejní cenou. „Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u smluvních partnerů. ČNB přímý prodej veřejnosti nezajišťuje," vysvětluje Petra Krmelová.

Tematická řada Slavné dopravní prostředky je specifická díky unikátnímu technickému zpracování každé z pěti plánovaných emisí. Na pamětních mincích jsou doposud ztvárněny parní lokomotiva Škoda 498 Albatros, motocykl Jawa 250 a osobní automobil Tatra 603. „V roce 2024 tuto řadu doplní trimetalová mince s motivy tramvaje T3. Celou tematickou řadu v roce 2025 uzavře mince věnovaná cvičnému letounu Aero L-39 Albatros,“ dodává Krmelová.

VIDEO: Představení pamětní mince ČNB s vozem Tatra 603

Video placeholde
Tatra 603 na pamětních miních ČNB • ČNB, youtube