Mladí by investovali rádi. Většina z nich ale tápe

Mladí lidé se často stěhují kvůli studiu či práci do větších měst

Mladí lidé se často stěhují kvůli studiu či práci do větších měst Zdroj: Profimedia.cz

Skoro polovina mladých lidí (48 procent) ve věku 20 až 29 let má nějaké investice. Pokud si je ale porovnáme s generací čtyřicátníků a šedesátníků, je to výrazně méně než by se čekalo. Protože právě nejmladší generace má v porovnání s předchozími po celý svůj život svobodný přístup nejenom k informacím, ale i k finančním produktům. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Broker Consulting.

Téměř 13 procent mladých zastává názor, že se jich investování prostě netýká a ještě nějakou dobu týkat nebude. „Z výsledků průzkumu je patrné, že mladí lidé o investicích přemýšlejí a převážná většina k nim má zdravý přístup. Každý jedenáctý pak vnímá, že mu mohou přinést finanční nezávislost a svobodu. Vše je ale otázkou správného nastavení investice. Pro dlouhodobé úspěšné investování je třeba se držet několika pravidel, jako jsou dlouhodobost investice, pravidelnost a důraz na diverzifikaci portfolia,“ komentuje výsledky Martin Novák, investiční analytik Broker Consulting. Mladí lidé by si přitom měli začít odkládat nějaké finanční prostředky nejlépe už dnes. I když mají pocit, že důchod je v nedohlednu.


Jaký dostanete důchod? Odpověď poskytne kalkulačka


Musí se připravit na důchod

Přitom právě mladí mají oproti starším generacím velkou výhodu. A tou je čas. „Současní dvacátníci by se vzhledem k nepříznivému demografickému vývoji a absenci důchodové reformy měli aktivně zajímat o zajištění se na důchodová léta. Čím dříve začnou, tím méně je to bude finančně bolet. Čas je jejich hlavní devizou, odložené prostředky mohou nechat pracovat po deset, dvacet, ale i třicet či více let. Na stejnou tak zvaně cílovou částku se tedy mohou dostat při výrazně nižší měsíční investici než starší lidé,“ radí Martin Novák.

Mladí lidé by si měli uvědomit, že se zvyšuje průměrný věk dožití (aktuálně muži 76,2 let a ženy 82,1 let) a naopak snižuje počet ekonomicky aktivních občanů. Právě ekonomicky aktivní odvádějí v podobě daní finance do průběžného důchodového systému, z něhož se penze vyplácejí. Za 25 až 35 půjdou do důchodu takzvané Husákovy děti, což byly velmi silné ročníky. Právě ti dnes drží systém nad vodou. Je tedy dost pravděpodobné, že státní důchody budou v budoucnu klesat nebo stagnovat a věk odchodu do důchodu se zvyšovat. Je proto potřeba na důchod myslet již dnes.