Plánujete investovat do zlata? Poradíme, kde ho nakoupit i později prodat

Zdroj: zlataky.cz

Čím dál více Čechů se přiklání k investici do drahých kovů. Hlavním důvodem je rostoucí inflace, která bleskovým tempem znehodnocuje naspořené peníze. Perfektní ochranu nabízí právě zlato, a to ve formě investičních mincí či slitků.

Trh s drahými kovy nepochybně ovládl žlutý kov. Statistiky z posledních let svědčí o jeho rostoucí hodnotě, která v průměru stoupá o 10 % ročně. Investorům hraje do karet i jeho vysoká likvidita a stabilita ve srovnání s dalšími komoditami. V neposlední řadě zlato představuje vynikající ochranný prostředek nejen před inflací, ale také dalšími ekonomickými a politickými výkyvy.

Upozornění:

Tento článek není investičním doporučením ani radou, jedná se pouze o názor autora na současnou situaci na trzích. U investic je dobré mít vždy na paměti, že jejich historická výkonnost není ukazatelem ani zárukou výkonnosti v budoucnu. Hodnota investic může klesat i stoupat a návratnost investic není zaručena.

Kde koupit investiční zlato?

Investiční zlato můžete nakoupit nejen v mincovnách a autorizovaných obchodech (zejména v Praze či Brně), ale také na e-shopech. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, mince a slitky vždy pořizujte od ověřených obchodníků, kteří mají s prodejem zlatých mincí i zlata samotného dlouhodobé zkušenosti.

Tip!

Oblíbeným obchodníkem se zlatem je firma Zlaťáky, která je zároveň oficiálním smluvním partnerem České národní banky. Navštívit můžete některou z kamenných prodejen v Praze, Brně, Ostravě a Liberci nebo využít e-shop zlataky.cz.

Kde prodat investiční zlato?

Výhodou zlata je jeho vysoká likvidita a možnost rychlého výkupu. To, co nakoupíte, můžete také jednoduše prodat zpátky. V takovém případě máte několik možností: buď najdete vlastního kupce, nebo jej prodáte bance. Populární je také komisní výkup od obchodníka.

Ať už se obrátíte na banku, individuálního kupce nebo obchodníka, klíčovou podmínkou pro úspěšný prodej zlata je jeho perfektní stav. To znamená, že mince ani slitky nesmí vykazovat žádné známky poškození nebo oxidace (koroze).

Vsaďte na rady expertů

Máte další dotazy spojené s nákupem či prodejem investičního zlata? Neváhejte se zeptat obchodníků – ideálně přímo na pobočce. Díky jejich znalosti trhu a aktuálních trendů vám dokážou poradit s výběrem zlata i formou investování. Společně s ní vám také objasní možnosti zpětného prodeje a zásady bezpečného skladování. Na základě toho se i vy lépe zorientujete v možnostech a stanete se zkušenějším investorem.