Paliva oproti minulému týdnu zlevnila, nafta téměř o 1,50 koruny

Tankování paliva (ilustrační fotka).

Tankování paliva (ilustrační fotka). Zdroj: Pexels

Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se u čerpacích stanic v Česku v současnosti prodává v průměru za 44,18 koruny, před týdnem byl o 95 haléřů dražší. O 1,48 koruny na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 46,21 koruny. I přes zlevnění zůstávají paliva výrazně dražší než před ruskou invazí na Ukrajinu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu letos 24. února. Za litr naturalu tehdy motoristé v Česku platili v průměru 37,48 koruny, tedy o 6,70 koruny méně než nyní. Nafta za stejnou zdražila o téměř 9,80 koruny.

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr v průměru za 43,78 koruny. Nafta je nejlevnější ve Zlínském kraji, litr tam prodávají průměrně za 45,81 koruny.

Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze. Litr benzinu stojí v metropoli průměrně 44,59 koruny, nafta se v hlavním městě tankuje za 46,67 koruny za litr.

Průměrná cena benzinu v Česku rostla nepřetržitě od začátku války na Ukrajině až do 10. března, kdy kulminovala na rekordní hodnotě 47,26 koruny za litr. Následoval postupný pokles až těsně pod 44 korun tuto neděli. Od začátku týdne ale benzin opět zdražuje.

Podobný vývoj zaznamenala také cena nafty. Maxima dosáhla 13. března, kdy litr stál v průměru 49,57 koruny. Následný pokles se zastavil na konci uplynulého týdne těsně pod 46 korunami. Od pondělí průměrná cena dieselu v Česku opět stoupá.