Výdaje domácností meziročně vzrostly o 2,8 procenta

...

... Zdroj: Shutterstock.com

...
2
Fotogalerie

V loňském roce byly výdaje na osobu průměrně 125 947 korun. Bylo to o 2,8 procenta více než v roce 2015, uvádí Český statistický úřad.

Nejvíce peněz tradičně vydáme za bydlení a energie. Průměrně je to 20,8 procenta. Téměř stejné, 19,8 procenta, je to s potravinami a nealkoholickými nápoji. Vyplynulo to ze statistik rodinných účtů. Více peněz jsme dali i za oblečení a obuv, dále pak za vybavení bytu a zařízení domácnosti. Ale i poštu a telekomunikace, rekreace a kulturu nebo stravování. Méně jsme utráceli za zdraví, tato položka tvořila 2,6 procenta výdajů. Za vzdělání to bylo jen 0,5 procenta.

Za co a kolik utrácíme

„U důchodců, kde není v domácnosti už nikdo v pracovním procesu, byly výdaje za bydlení a za energie na 27,9 procentech. Výdaje za potraviny a nealko nápoje tvořily 24,1 procenta,“ uvádí Petra Báčová, tisková mluvčí ČSÚ.

Co se týče domácností s dětmi, tak tyto položky byly také největší. Ale nižší než u důchodců. Představovaly 17,4 procenta a 19 procent. U těchto domácností se přidaly položky jako doprava, pohonné hmoty a dopravní prostředky s 12,3 procentním podílem.

Rozdíly mezi těmito dvěma typy domácností můžeme vidět i ve výdajích za zdraví. Důchodci za své zdraví průměrně zaplatili 4 600 korun ročně, u průměrných domácností to bylo 3 300 korun.