Ošetřovné v roce 2027: Jaké příjmy rozhodují a kdy dávku nedostanete ani s nemocným dítětem

Ošetřovné, ilustrační foto

Ošetřovné, ilustrační foto • Zdroj: Dmitry Marchenko / Alamy / Profimedia

Petr Gola
Diskuze (0)

Čtěte e15 v Googlu přednostně

Nastavte si e15 jako preferovaný zdroj a naše články uvidíte ve vyhledávání výš.

Preferujte nás Sledujte nás
  • Nárok na ošetřovné nevzniká automaticky samotným poskytováním péče, ale je vždy podmíněn účastí na nemocenském pojištění. 
  • Zatímco standardní podpůrčí doba trvá devět kalendářních dní, osamělí rodiče s dětmi školou povinnými mohou dávku pobírat až 16 dní. 
  • Výše vyplacené částky se v roce 2027 odvíjí od vašich dřívějších příjmů, ovšem při práci na menší dohody nebo při pobírání rodičovského příspěvku zůstanete bez nároku. 

Výše ošetřovného závisí na předchozích příjmech, zpravidla za posledních 12 měsíců. Čerpání ošetřovného nevede k daňovému přeplatku, protože základní slevu na poplatníka uplatníte v plné výši i v daném měsíci. 

Podmínku účasti na nemocenském pojištění splňují i zaměstnanci na zkrácený úvazek, kde se odvody platí vždy. OSVČ musí být dobrovolně nemocensky pojištěné alespoň tři měsíce bezprostředně před dnem vzniku potřeby ošetřování. 

Práce na dohodu (DPP a DPČ): kdy máte nárok na ošetřovné?

Lidé pracující pouze na dohody s odměnou do limitu pro odvody nárok na ošetřovné nemají. V roce 2026 se sociální pojištění neodvádí z dohody o provedení práce do 11 999 korun měsíčně, pro rok 2027 se tento limit zvyšuje o 500 korun. 

Pozor na výpověď: ochranná lhůta u ošetřovného neplatí

Zatímco u nemocenské či mateřské chrání pojištěnce ochranná lhůta i po skončení pracovního poměru, u ošetřovného tato výjimka neexistuje. Nárok vzniká výhradně během trvání pojištěného zaměstnání. 

Ošetřovné a rodičovský příspěvek

Pokud jeden z rodičů pobírá rodičovský příspěvek, při běžné nemoci dítěte ošetřovné čerpat nemůže. Dávku v takové situaci nedostane ani druhý, řádně pracující rodič. Zákon vychází z toho, že celodenní péči zajišťuje rodič na rodičovské. 

Na koho lze čerpat: nemocné děti, dospělí i ženy po porodu

Podle § 39 odst. 1 písm. a) zákona o nemocenském pojištění vzniká nárok u nemocného či zraněného dítěte mladšího deseti let. Týká se také dospělých osob, jejichž zdravotní stav nezbytně vyžaduje péči jiné osoby, nebo žen bezprostředně po porodu. 

Zavřená škola či karanténa: ošetřovné dostanete i bez nemoci

Dávku lze podle § 39 odst. 2 písm. b) čerpat také při uzavření dětského zařízení z důvodu havárie, epidemie, mimořádného opatření či jiné nepředvídané události, případně při nařízené karanténě dítěte. 

Kdy se obejdete bez sdílení společné domácnosti?

Podmínka soužití ve společné domácnosti odpadá při péči o příbuzné v přímé linii (rodiče, děti, prarodiče, vnoučata), o sourozence nebo o manžela či manželku. 

Nárok na prodloužené 16denní ošetřovné

Základních devět kalendářních dní se prodlužuje na 16 dní pouze pro osamělé pojištěnce (svobodné, ovdovělé, rozvedené), kteří trvale pečují alespoň o jedno dítě do 16 let s neukončenou povinnou školní docházkou. 

Výpočet ošetřovného v roce 2027: kolik peněz dostanete? 

Jak se ošetřovné počítá? Základem je denní vyměřovací základ, zpravidla z příjmů za posledních 12 měsíců, který podléhá redukci: 

  • do 1 723 korun se započítává z 90 procent, 

  • od 1 723 korun do 2 584 korun ze 60 procent, 

  • od 2 584 korun do 5 167 korun ze 30 procent. 

K částce nad 5 167 korun se nepřihlíží. Denní dávka činí 60 procent z takto redukovaného základu. 

Měsíční hrubá mzdaOšetřovné (za 9 dní)
20 000 Kč3 204 Kč
30 000 Kč4 797 Kč
40 000 Kč6 399 Kč
50 000 Kč7 992 Kč
60 000 Kč9 189 Kč
70 000 Kč10 251 Kč
80 000 Kč11 250 Kč
100 000 Kč12 312 Kč
120 000 Kč13 374 Kč
150 000 Kč14 976 Kč

Zdroj: výpočet autora

Začít diskuzi

Články z jiných titulů