Jak na náhradu škody způsobenou výmolem či výtlukem na silnici

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Už tehdy se totiž počítalo s tím, že na stavbu rovnou naváže obchvat Olbramovic.
2
Fotogalerie

Každoročně eviduje Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) od zimy do jara zvýšené množství výtluků a podobných vad na silnicích I. třídy i dálnicích, které jejichž údržu má ŘSD na starosti. K rozpadu povrchů vozovek přispívají noční mrazy či sněžení přes den střídané sluncem a teplotními šoky. V případě škody způdobené stavem vozovky můžete žádat o náhradu.

Pracovníci ŘSD ČR i externí údržby téměř denně projíždí dálnice a silnice I. třídy a v rámci kontrolní činnosti dochází k pečlivé evidenci nerovností. Některé vady jsou na místě opraveny, větší plochy poruch čeká rozsáhlejší rekonstrukce. Navzdory neustálé přítomnosti pracovníků v terénu dochází k menším nehodám ve formě proražených pneumatik, zkřivených disků kol apod.

Pokud si vlivem stavu silnice způsobíte škodu, neváhejte a požádejte o náhradu.  „Majitel vozidla může požádat Ředitelství silnic a dálnic ČR o náhradu škody způsobené nerovností, výmolem, výtlukem a jinou závadou na vozovce," uvádí ŘSD.

Nejjednodušším postupem je navštívit oficiální web www.rsd.cz a pod odkazem Organizace ŘSD ČR“ zvolit možnost „Hlášení škodní události“. Zde přítomný formulář slouží k vyplnění potřebných informací. Součástí hlášení jsou údaje o majiteli vozidla, kontakt na řidiče, fotodokumentace místa, popis události, škoda atd. Výhodou k vyřízení je doložení protokolu od Policie ČR. Posledním krokem je odeslání veškerých materiálů na e-mailovou adresu posta@rsd.cz.

V případě silnic druhých a třetích tříd je možné o náhradu žádat vždy příslušnou krajskou správu a údržbu silnic. Nárok na odškodnění bude podle konkrétních podmínek posouzen, případně odškodněn.