Ke sdílené síti bankomatů KB a Monety se připojí Air Bank a UniCredit Bank

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Air bank
Komerční banka, pobočka U Průhonu
3
Fotogalerie

Banky Air Bank a UniCredit Bank se od února příštího roku připojí ke sdílené síti bankomatů Komerční banky (KB) a Monety Money Bank, které takto spolupracují od letošního června. ČTK o tom dnes informovala Komerční banka. Klienti KB, Monety, Air Bank a UniCredit Bank tak budou moci vybírat hotovost ve sdílených bankomatových sítích za stejných podmínek jako z bankomatů své vlastní banky.

Cílem zúčastněných bank je podle KB zvýšit dostupnost hotovostních služeb pro klienty, nezanedbatelná je i úspora nákladů. V inzerátech, kterými v červnu KB a Moneta vyzývaly ke sdílení i další finanční ústavy v Česku, zmínily zajištění provozu, údržby, elektřiny, datového připojení či ostrahy. "Zkrátka všechno, co potřebu­je každý ze čtyř bankomatů, které stojí vedle sebe někde v nákupním centru, a všechny přitom dělají to samé," stálo mimo jiné v inzerátu.

"Sdílení bankovní infrastruktury bude mít velmi pozitivní vliv na klientský zážitek a současně povede ke snížení spotřeby energií i dalších nákladů nutných k provozování oddělených bankomatových sítí," uvedla dnes KB.

Generální ředitel Monety Tomáš Spurný uvítal zapojení Air Bank a UniCredit Bank do sdílení bankomatů. "Pro klienty to znamená výrazné zvýšení uživatelského komfortu v podobě dostupnosti výběrů, který, jak věřím, bude v druhém kroku doplněn i o možnosti vkladů," uvedl.

Podle generálního ředitele UniCredit Bank Jakuba Dusílka bylo cílem zlepšit dostupnost bankomatů pro klienty a snížit energetickou náročnost provozu celé sítě. "Omezíme bankomaty v lokalitách, kde jich je celá řada. A naopak umístíme bankomaty do míst, kde klientům chybí a ekonomicky to dosud nebylo smysluplné," sdělil v tiskové zprávě.

"Počet bankomatů s výběrem zdarma se pro klienty Air Bank více než zpětinásobí. Navíc způsobem, který napomáhá k šetření zdrojů a který umožní dostat více bankomatů i do regionů," zhodnotil zapojení do projektu generální ředitel Air Bank Michal Strcula.

KB a Moneta v červnu uvedly, že počítají s tím, že v nových lokalitách, kde zatím svoje přístroje nemají, budou vznikat společné bankomaty a že v příštím roce plánují umožnit klientům také sdílení vkladu hotovosti v bankomatech, což využívají především živnostníci a malé firmy.