Nákup nemovitosti? Rok 2020 je ideální

Úspory

Úspory Zdroj: dotFOX

Pokud přemýšlíte nad nákupem nemovitosti, nyní je ideální chvíle. Úrokové sazby jsou velmi nízko, někteří prodávající jsou ochotni přistoupit na slevu za rychlé jednání. Navíc je zrušena čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti.

Bankovní rada České národní banky se s platností od letošního 1. dubna rozhodla zvýšit limit ukazatele LTV z 80 na 90 procent. „Pro zájemce o novou hypotéku se tímto ovšem moc nemění, protože banky se úpravou s výjimkou Komerční banky zatím neřídí. Přibližně polovina bank má stále zastropované LTV na 80 procentech a více prostředků do odvolání neposkytuje,“ uvádí Veronika Hegrová z online sjednávače hypoték hyponamiru.cz.

Banky jsou opatrné. Velmi přísně posuzují bonitu žadatele o úvěr. Díky pandemii také sledují vykonávanou profesi. Problém mohou mít samozřejmě lidé, kteří pracují v cestovním ruchu, kultuře nebo pohostinství.

Zrušení daně z nabytí nemovitosti

Jelikož daň z nabytí nemovitosti byla zrušena, kupující ušetří nemalé částky. Například při pořízení bytu v hodnotě pět milionů korun lidé ušetří rovných 200 tisíc.

Nízké úrokové sazby

Žadatelům o úvěr hrají do karet velmi nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů. „Aktuálně se úrokové sazby pohybují mírně nad dvěma procenty, najdou se však i banky, které se dostanou se sazbami ještě níže. Zájemci o hypotéku těží i ze silné konkurence mezi poskytovateli hypoték. Banky ve snaze získat nové klienty odpouštějí řadu poplatků a přicházejí s různými akčními nabídkami,“ uvádí k současnému dění na trhu Veronika Hegrová.

Sleva od prodávajících

Díky tomu, že spousta Čechů je v současnosti ve složité finanční situaci, je možné, že narazíte na někoho, kdo se bude snažit nemovitost prodat co nejrychleji. Nabídne vám tak slevu za rychlé vyřízení.