Téměř 90 tisíc důchodců je v exekuci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

senioři, léky, Alzheimer
2
Fotogalerie

Více než šestina našich seniorů neplánuje své výdaje ani neřeší, jestli s penzí vyjde. Skoro 90 tisíc důchodců je v exekuci. Vyplývá to z dat společnosti KRUK, zaměřující se na správu pohledávek finančních ústavů.

16 procent lidí v důchodovém věku nijak zvlášť neplánuje, jestli vyjdou se svými příjmy, které jsou většinou jen starobním důchodem. Na spoření si ukládá jen 5 procent penzistů. Paradoxem je, že skoro dvě pětiny důchodců má půjčku nebo úvěr.

„K hospodaření s financemi přistupuje zodpovědně 73 procent penzistů, kteří ze svého důchodu nejprve odloží peníze na pravidelné platby či poplatky a pak se zbytkem volně nakládají,“ říká Jana Žaludová, tisková mluvčí společnosti KRUK.

Přitom to, že jsme v důchodu, neznamená, že bychom měli přestat myslet na budoucnost. Plánovat finance bychom měli nonstop. Alarmující je počet výplat důchodů s exekuční srážkou. Z 2,5 milionu českých penzistů je v exekuci skoro 90 tisíc. Srážky jsou ČSSZ prováděny ze všech druhů důchodů.

Často dluží kvůli dětem a vnoučatům

Senioři si s sebou nesou dluhy ze svého produktivního věku. Průměrný věk důchodce v exekuci je totiž 61 let.

„Výjimkou bohužel nejsou ani případy, kdy se senioři zadluží kvůli svým dětem nebo vnoučatům, pro které si přímo půjčí peníze, nebo ručí za jejich vlastní nesplacené dluhy. Mnoho našich klientů spoléhalo na dohodu s dětmi, že budou pravidelně splácet své závazky, ovšem velmi často je realita odlišná,“ doplňuje Jana Žaludová.