Banky dál navyšují sazby na spořicích účtech. Úroky posílá nahoru Hello Bank!, Creditas a Air Bank

Pobočka Trinity bank

Pobočka Trinity bank Zdroj: Trinity bank

Moneta Money Bank
Pobočka Sberbank, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Základní úroková sazba je na úrovni 3,75 procenta. Banky tak stále mají prostor pro navyšování na spořicích produktech. Aktuálně oznámila navýšení Creditas, Hello bank! a Air Bank. První jmenovaná vyhnala úrokovou sazbu pro nové vklady do 350 tisíc korun sice na 3,6 procenta ročně. Jedná se však pouze o akci na nové vklady, která je zatím ohlášena do konce února. Jaké úroky a podmínky nabízejí ostatní? 

Po navýšení základních sazeb ČNB na sebe nenechal růst sazeb na spořicích účtech dlouho čekat, některé banky začaly téměř okamžitě vylepšovat podmínky u vkladových produktů. „ČNB dle očekávání zvýšila úrokové sazby, což bankám otevírá prostor pro navýšení úročení vkladů klientů,“ komentuje Lukáš Kovanda, člen Národní ekonomické rady vlády a hlavní ekonom Trinity Bank.

„Nabídky na trhu se aktuálně pohybují v okolí 2,5 procenta, což ovšem ve srovnání s listopadovou 6procentní meziroční inflací pro střadatele znamená, že v reálném vyjádření stále výrazně ztrácejí,“ uvádí analytik Portu Vratislav Zámiš.

Pár finančních domů však nechalo úroky vystoupat dokonce na tři procenta. Další růst lze očekávat zvláště u menších bankovních domů ve snaze přilákat nové klienty.

Očima guvernéra: Kdy skončí inflace?

Video placeholde
• Videohub

Úroky se dostaly nad tři procenta, někde ale pouze na nové vklady             

Banka Creditas od 17. ledna nabízí na Spořicím účtu+ pro nové vklady sazbu až 3,6 procenta ročně pro zůstatek do 350 tisíc korun a 2,6 procenta pro část zůstatku nad 350 tisíc.

„Jdeme cestou akce, kdy u nově vložených peněz – tedy u převodů z jiných bank či hotovostních vkladů - budou stávající sazby navýšeny o bonus činící 0,8 procenta. Část vkladu do 350 tisíc korun bude mít celkem sazbu 3,6 procenta a část vkladu nad tento limit bude mít sazbu 2,6 procenta,“ vysvětluje úpravu sazeb ředitelka retailového bankovnictví Banky Creditas Ivana Pícková.    

Příklad: Pokud by klient měl už dříve na Spořicím účtu+ 100 tisíc korun a nově vložil dalších 400 tisíc korun, bude se 100 tisíc úročit sazbou 2,8 procenta, 250 tisíc sazbou 3,6 procenta a 150 tisíc sazbou 2,6 procenta. Bonusová sazba na nové vklady je zatím ohlášena do konce února.

Podobnou akci do konce února má mBank, 3 procenta nabízí novým klientům na vklady do 200 tisíc korun. Navíc je nutné, aby vedle spořicího účtu měli i účet běžný. Stávající klienti se dostanou na 1,5 procento a pouze u vkladu do 100 tisíc korun.

Od ledna zvýšila sazby také Komerční banka. Spořicí konto Bonus nyní úročí vklady klientů sazbou 1 procento ročně, Bonus Invest dokonce nabízí až 4 procenta ročne. Nejde však o klasický spořicí účet, polovina vkladu musí být vedena v rámci investic.

Zvýšení úrokových sazeb ČNB před pár dny pozitivně pocítili na svých úsporách také klienti Expobank CZ s běžným účtem NEO, který zároveň funguje jako spořicí účet. Od 10. ledna na něm vzrostla úroková sazba na 3,01 procenta ročně, platí navíc na celý zůstatek bez podmínek a omezení. Air Bank pak od 21. ledna oznámila sazbu 2,5 procenta pro vklady do 250 tisíc. Hello bank! bude navyšovat od února na 3,1 procenta ročně.

Stálicí mezi bankami, která se snaží držet v čele žebříčku je Trinity Bank. Ta klientům na spořicím účtu nyní připisuje 3,08 procenta ročně bez omezení výše vkladu. 

Spořicí účty se opět těší zájmu

Rychlé zdražování, s inflací související ztráta hodnoty peněz a zároveň opakovaně rostoucí úrokové sazby na straně ČNB a některých bank se projevují na zájmu klientů o spořicí účty.

Alespoň jeden má vedle běžného účtu 61 procent Čechů starších 26 let. Téměř polovina z nich (49 procent) si na něj uložila desítky tisíc korun, mezi sto až pěti sty tisíci korun to bylo 43 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumů, který si koncem loňského roku nechala zpracovat Expobank CZ.

Raději bez podmínek

Tři ze čtyř respondentů pak uvedlo, že upřednostní spořicí účet s atraktivní úrokovou sazbou bez podmínek před tím sice s ještě lepší sazbou, zato s podmínkami. 

Jakou sazbu nyní dostanete na spořicím účtu?

Bankaspořicí účetúrok (v procentech, p.a.)podmínka
Trinity BankDobrý klient3,08bez podmínek
MONETA Money BankSpoříto A, Spoření A2,50do 1 milionu korun
ExpobankNEO účet3,01 bez podmínek
Banka CREDITASSpořicí účet +3,60 do 350 tisíc korun
J&T BankaSpořicí účet3,00minimální vklad 1 milion korun
Hello bank!Hello spoření3,10 (od 1. února)do 200 tisíc korun
Air BankSpořicí účet2,50 (od 21. ledna)do 250 ticín korun a 5 plateb kartou měsíčně
RaiffeisenbankSpořicí účet XL2,50 (od 1. února)do 150 ticíc korun/ aktivní využívání běžného účtu
Equa bankSpořicí účet HIT1,50do 200 tiscí korun/ 3 platby kartou měsíčně
mBankmSpoření1,50/3,00do 100 tisíc korun/do 200 tisíc - akce pro pro nové klienty do konce února
ČSOB / Poštovní spořitelnaSpoření s bonusem2,00do 250 tisíc korun
SberbankFÉR spoření PLUS2,70/2,90

do 3 mil. korun
(vyšší sazba pro klienty s FÉR účtem PLUS)

Česká spořitelnaSpoření ČS1,50 do 200 tisíc korun
Komerční bankaKB Spořicí konto Bonus/Bonus Invest1,00/4,00do 200 tisíc korun/polovina vkladu musí být vedena v rámci investic
Fio bankaFio konto2,50 (od 1. února)do 200 tisíc korun
UniCredit BankSpořicí účet PRIMA1,50do 500 tisíc korun