Mladí nemají tušení, jaká je výše důchodu jejich rodičů a prarodičů

senior

senior Zdroj: istockphoto.com

stáří
senior
senior
Jednou prevencí proti rychlému stránutí je pohyb.
5
Fotogalerie

Celých 90 % z mladých naprosto nemá přehled o tom, kolik peněz dostávají jejich rodiče a prarodiče v důchodu. Jejich vidina důchodového věku je taková, že si zachovají stejnou životní úroveň, jakou měli v produktivním věku. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Broker Consulting.

Šetření ukázalo, že zmiňovaných 90 % mladých nemá tušení nejen o důchodech svých příbuzných, ale nevědí ani jak vysoký je průměrný starobní důchod v České republice. Přes 60 % z nich odhadovalo průměrný důchod na částku mezi 14 a 17 tisíci. Skutečnost je pochopitelně jiná. Průměrný starobní důchod v Čechách je v rozmezí mezi 9 a 12 tisíci.

58 % dotázaných má představu o svém budoucím důchodu takovou, že bude alespoň ve výši 17 až 19 tisíc. S touto částkou by si prý bez problémů vystačili. 38 % respondentů pak uvedlo, že důchod sice pobírat budou, ale nedomnívají se, že by byl dostatečný. 3,2 % dotázaných pak nevěří, že by vůbec nějaký důchod pobírali.

Na stáří si ale spoříme

„Vysoký počet mladých věřících v plnohodnotné důchody si vysvětlujeme tak, že mladí i navzdory mediálním informacím pořád doufají, že jejich penze je jistá. Překvapil nás však nízký počet těch, co nevěří v důchody vůbec. V praxi se setkáváme spíše s tím, že statistiky dožití v kombinaci s posouváním věku odchodu do důchodu způsobují v mladých značnou skepsi ve vztahu k penzi,“ uvedl Michal Cibulka, analytik Broker Consulting.

Více než polovina účastníků průzkumu má sjednané penzijní připojištění, nebo si vytváří nějaké úspory. 25 % nemá úspory žádné, 10 % mladých investuje do akcií nebo nemovitostí.