Úrokové sazby hypoték stále na maximu

Zdroj: dotFOX s.r.o.

Vývoj úrokových sazeb hypotečních úvěrů jistě nepotěší ty, kdo uvažují o pořízení vlastního bydlení. Úroky v poslední době totiž opět dosahují svého maxima. Přesto je tu možnost volby výhodné hypotéky.

Od počátku roku 2021 uběhla už celkem dlouhá doba. Je to více jak dva roky, co se sazby hypoték hrnou směrem vzhůru a dělají velkou čáru přes rozpočet mnohým lidem snícím o vlastním bydlení. Hypotéka byla jedním z nejdostupnějších finančních produktů, jak se domoci takového cíle. To platí i nadále, avšak za zhoršených splátkových podmínek. Úrokové sazby hypoték jsou stále na maximu a v průměru překračují hranici pěti procent.

Porovnání hypotečních úvěrů

I když se úroky po drobném zakolísání na konci roku 2022 opět trochu zvedly, neměli byste házet flintu do žita. Pokud nemáte naspořeno dostatek peněz, stejně si bez hypotéky nepořídíte vlastní bydlení. A je v podstatě jedno, jaké úmysly jste s hypotečním úvěrem měli:

  • nákup nemovitosti,
  • pořízení stavebního pozemku,
  • výstavba rodinného domu.

Výběr hypotéky je třeba přizpůsobit současné době. Úroky jsou vysoké, avšak mezi jednotlivými poskytovateli se mohou drobně lišit. A právě toho byste měli využít. Trh s nemovitostmi i úrokovými sazbami je tak trochu nevypočitatelný, takže na co budete čekat? Základem všeho je srovnání hypotečních produktů. Jedině tak se můžete dopracovat k levnější hypotéce. Zkuste porovnat nabídky hypoték a v žádném případě se nespoléhejte na první hypotéku, která vám přijde pod ruku. Takové srovnání s sebou totiž přináší spoustu benefitů:

  • porovnání na internetu,
  • úspora drahocenného času,
  • nejvýhodnější nabídka na trhu.

Dnes už nemusíte porovnávat jednotlivé nabídky svépomocí, ale můžete se spolehnout na speciální internetové portály, které vše potřebné provedou za vás.

Hypotéka od banky je jistotou

Vysoké úroky samozřejmě nejsou jedinou překážkou v získání peněz pro financování vlastního bydlení. Mimo jiné došlo také ke zpřísnění podmínek pro získání hypotečního úvěru. Ano, mnozí mohou namítat, že jsou tu nebankovní poskytovatelé nabízející peníze na bydlení. Jenže v jejich případě máte šanci uspět na úkor ještě vyšší úrokové sazby. Možná právě proto je nejlepší volbou hypotéka od banky, kde máte určité záruky. Připravit se však musíte na patřičnou administrativu a trpělivost při vyřizování.

Půjčka jako alternativa hypotéky

Pokud z nějakého důvodu nesplníte přísné podmínky hypoték a nedosáhnete na ně, existují samozřejmě alternativy. Těmi jsou klasické půjčky, ať už od bankovního či nebankovního poskytovatele. U nich možná nedostanete tak velké množství peněz, někdy je ale lepší něco nežli nic. Třeba, když potřebujete peníze na rekonstrukci bydlení. Jistým benefitem je to, že sjednat půjčku lze z pohodlí vlastního domova přes internet. Stačí jen vyplnit online žádost a splnit dané podmínky. Pak potřebné dokumenty dodáte elektronicky.

Dopracujte se k výhodné hypotéce

Jestliže vás zajímá, jaká hypotéka je v současné době nejvýhodnější, použijte srovnávací portál Půjčka.co. Jeho hypoteční kalkulačka vám to prozradí. I přes vyšší úrokové sazby máte možnost nalézt produkt s tím nejnižším úrokem. A nutno podotknout, že každá desetinka procenta se ve výsledku počítá. O jednotlivých hypotékách se toho navíc dozvíte více než dost:

  • rozsah hypotéky,
  • doba splácení,
  • úrok,
  • doplňující informace.

Tento online projekt se pro vás může stát pomyslnou cestou pro získání hypotéky i v tak nevhodném období, jaké je nyní. K dispozici je také srovnání amerických hypoték nebo těch určených k refinancování. Výjimkou nejsou ani již zmiňované půjčky a možnost jejich sjednání na internetu. Tak nepropadejte skepsi a pokuste se získat tu nejvýhodnější hypotéku na trhu.