Dron operátoři, specialisté na cloud a big data. Právě ti ovládnou trh práce

V budoucnu se můžeme připravit na to, že manuální a rutinní profese ve velké míře nahradí roboti. Právě do robotizace budou vkládat firmy vyšší investice. Velké změny v rámci profesí prý můžeme očekávat do 5 let

Roboti budou pracovat místo skladníků nebo řidičů. Nemusíme se ale o práci bát. Vzniknou totiž pozice nové. Firmy se připravují na vyšší náklady na mzdy, budou více naslouchat požadavkům svých zaměstnanců. Vyplynulo to z průzkumu názorů generálních ředitelů, který provedla poradenská společnost PwC ČR.

Nedostatek lidí stále největším strašákem

Zástupci tuzemských firem uvedli, že nedostatek kvalifikovaných pracovníků je jejich noční můrou (89 procent). Ne jiné to bude v dalším roce. Na vině je hlavně pokles absolventů vysokých škol a nárůst pracovníků starších 55 let.

„K řešení tohoto problému bude třeba zaujmout inovativní přístup s využitím robotiky, ve kterém HR strategie bude vhodně kombinovat nejen prvky moderního náboru, ale i age managementu, cíleného odměňování a optimálního mixu benefitů zaměřených na potřeby jednotlivých skupin pracovníků,“ říká Andrea Linhartová Palánová z oddělení Lidé a organizace PwC ČR.

Nové profese i zaměstnanecké výhody

Počet zaměstnanců by měl růst u 68 procent firem. 37 procent z nich si myslí, že roboti nahradí více než 10 procent pracovníků v jejich firmě. 48 procent si myslí, že to bude méně než 10 procent, a jen 15 procent manažerů má lidský faktor za zcela nenahraditelný.

Je však potřeba počítat s tím, že některé profese skutečně zcela zaniknou a budou je nahrazovat roboti. Jde například o skladníky, prodavače, pokladní nebo řidiči. Naopak budou potřeba lidé na pozice, jako je operátor dronů, happines manažer, specialisté na big data, cloudové služby a virální marketing.