Mimořádná červnová valorizace: Důchodci si přijdou v průměru na více než tisíc korun

Důchodkyně

Důchodkyně Zdroj: Profimedia.cz

Důchodce
2
Fotogalerie

Od června se všem důchodům zvýší procentní výměra o 8,2 procenta. V průměru se tak důchod zvýší o 1 017 korun. Důvodem mimořádné valorizace je vysoká inflace, která od loňského června přesáhla zákonem stanovených 5 procent.

Mimořádná valorizace se týká všech druhů důchodů, tedy starobních (včetně tzv. předčasných), invalidních, vdovských, vdoveckých i sirotčích. „Navýšení procentní výměry o 8,2 % se týká i důchodů přiznaných v roce 2022 včetně těch, které budou přiznány v období po mimořádné valorizaci, tj. od 1. 6. 2022 do 31. 12. 2022. Toto zvýšení se týká i vyplácených příplatků k důchodu, které rovněž vzrostou o 8,2 procenta částky příplatku, jenž náleží ke dni, od něhož se příplatek zvyšuje (týká se i příplatků k důchodu přiznaných v období od 1. 6. 2022 do 31. 12. 2022). Jelikož se důchody a příplatky k důchodu zvyšují od červnové splátky, nebude náležet doplatek valorizace tak, jak tomu bylo u valorizace v lednu,“ uvádí ČSSZ.

Každý důchod se skládá ze základní výměry a procentní výměry. Základní výměra je pro všechny důchody jednotná a v rámci mimořádné valorizace se nezvyšuje. Procentní výměra se stanovuje individuálně a v souvislosti s mimořádnou valorizací se bude zvyšovat právě o 8,2 procenta. 

Zvýšení se bude týkat téměř 3,5 mil. vyplácených důchodů a Česká správa sociálního zabezpečení ho provede automaticky, není potřeba o něj žádat.