Pět tisíc navíc, tolik stojí firmy „přetažení“ zaměstnance

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Průzkum Manuvia jaro 2019
Ilustrační foto
Ilustrační foto
ilustrační
ilustrační
11
Fotogalerie

Nejsou lidi... Zaměstnance, který je ve své práci jinak spokojený, k sobě konkurence naláká jen na o něco vyšší plat.

Dle průzkumu personální agentury Manuvia začíná částka za „přetažení“ jinak spokojeného zaměstnance na třech tiscích korunách, skoro dvě třetiny lidí by ale požadovalo navýšení platu alespoň o pět tisíc korun.

Recruiteři by měli počítat s tím, že s novou pozicí musí uchazečům nabídnout podstatně vyšší mzdu, než měli v předchozím zaměstnání, a pokud si chtějí udržet současné zaměstnance, měli by se zaměřit spíše na jejich spokojenost. Více než kdy jindy jsou dnes zaměstnanci vnímaví k tomu, jaké benefity jim zaměstnavatel nabízí a v jakém pracovním prostředí pracují,“ komentuje Peter Dosedla, generální ředitel Manuvia.

Průzkum také prozradil, že v nejbližších třech měsících uvažuje o změně práce čtvrtina Čechů a další pětina tuto možnost zcela nezavrhuje. Ještě více než Češi uvažují o kariérní změně Slováci. Novou práci chtějí zejména mladší věkové skupiny a lidé se základním vzděláním, tedy velmi často lidé na pozicích, které je už nyní velmi těžké obsadit.

K regionům, kde lidé uvažují o změně práce nejčastěji, patří Liberecký kraj, Jihomoravský kraj, Ústecký kraj a Praha (nad 30 procent). Polovině Čechů vyhovuje osmihodinová pracovní doba pět dní v týdnu a skoro třetina by ocenila flexibilní pracovní úvazek, kde by pracovní dobu nahradil vázaný objem práce.