Počet podnikatelů v Česku v prvním čtvrtletí stoupl na 1,081 milionu

..

.. Zdroj: Archiv

Počet podnikatelů v Česku, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl o 3000 na 1,081 milionu. Vyplývá to z evidence České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Loni počet podnikatelů, tedy například i soukromých lékařů, umělců či zemědělců, vzrostl o 27 tisíc.

Nejvíce podnikatelů je podle dat evidováno v Praze (197 tisíc) a ve Středočeském (153 tisíc) Jihomoravském (120 tisíc) kraji. Ze všech osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) stoupl o 3000 na 637 tisíc počet těch, kteří mají samostatnou výdělečnou činnost jako hlavní. Počet lidí, kteří ji mají jako vedlejší výdělek, zůstal na 444 tisíc, ukazují údaje.

V žádném jiném státě Evropské unie nemají živnostníci na ekonomiku země takový vliv jako v Česku. Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, se na celkovém počtu podniků v ČR podílejí více než 95 procenty a jsou největším zaměstnavatelem, vyplývá z veřejných zdrojů. Práci u nich našla více než třetina všech zaměstnanců.