Průzkum: Vážná onemocnění moc neřešíme

Aplikace

Aplikace Zdroj: Profimedia

Pokud se řekne invalidita, více než polovina z nás si jako její příčinu představí autonehodu nebo jiný vážný úraz. Invalidní z těchto příčin jsme ale jen ve 4 procentech případů. Ve zbytku případů za to mohou vážná nemocnění. Ukázal to průzkum Kooperativa pojišťovny.

Dvě třetiny Čechů nemá tušení o tom, o kolik by se jim v případě invalidity snížil příjem. 42 procent nemá žádný záložní plán pro tyto situace. „Když se podíváme na rok 2017, tak z celkově vyplácených 424 000 invalidních důchodů byl jen v 19 000 případů příčinou invalidity úraz, tedy jen ve 4 procentech všech případů. Drtivá většina invalidit vzniká následkem nemoci," představuje varovnou statistiku Filip Král, člen představenstva, zodpovědný v Kooperativě za produktovou nabídku.

Jaká máme pojištění

Nejčastěji máme uzavřené smlouvy na povinné ručení, úrazové pojištění, nebo pojištění domácnosti. Nic z toho nám však nenahradí finanční výpadek příjmu. Pokud je náš průměrný příjem 23 000, může jít měsíčně až o 9500 korun.

Což může být opravdu problém, protože 42 procent Čechů nemá záložní plán pro případ invalidity. Pokud by nás invalidita opravdu potkala, musíme počítat s počátečními náklady na úpravu bydlení nebo automobilu, popřípadě pořízení invalidního vozíku, které přesáhnou 800 tisíc korun. Celkové životní náklady vzrostou. Čtvrtina Čechů uvedla, že v případě výhodné nabídky by pořízení životního pojištění zvažovala.