Začíná sezóna brigád, někde si lze vydělat i 130 korun na hodinu

Video placeholde

S počátkem května začínají zaměstnavatelé hromadně nabízet brigádnické pozice. S hledáním brigády ale není třeba otálet, nejlepší pracovní pozice mohou být brzy obsazené. 

Zájem zaměstnavatelů o brigádníky roste. Jsou jim také schopni nabídnout výrazně vyšší hodinovou sazbu než v minulosti. Důvodem je velmi nízká nezaměstnanost, která poptávku lidí po brigádách výrazně snižuje. 

V některých regionech si proto student může přijít na zajímavé finanční ohodnocení. Dokládá to průzkum společnosti Grafton Recruitment, podle kterého si brigádník na Ostravsku vydělá 80-110 korun, v Brně 90-120 korun, na Olomoucku dokonce 100-120 korun (stejně tak v Praze) a nejvíce v Jihlavě, kde je to 110-130 korun. 

Největší zájem studentů, kteří brigády převážně vyhledávají, je o pracovní pozice v administrativě. O manuální práci příliš zájem nejeví. „Menší zájem studentů o manuální brigády je dán také tím, že firmy studentům ve stále větší míře umožňují placené stáže v oboru. Motivace pro brigádu na dělnické pozici je proto čím dál menší,“ uvádí ředitel Grafton Recruitment Jonathan Hill.

Nejvíce volných pozic je přitom ve výrobě. Firmy nemůžou najít například operátory výroby či skladníky. Množství nabídek je také v zákaznických službách, kde je ale požádována znalost anglického či jiného, dalšího jazyka. „I když by letos neměl být příliš velký problém brigádu najít, neměli by zájemci otálet. Nejlepší čas na hledání brigády je totiž právě nyní, protože nejzajímavější nabídky budou na přelomu května a června již obsazené,“ říká Jonathan Hill. 

Jak budou v tomto roce růst mzdy? Podívejte se: 

Video placeholde
Jak se budou v tomto roce zvyšovat mzdy? Odpovídá Martin Ježek z personální agentury Grafton. • Arsen Lazarevič/E15