Zájem o zkrácené úvazky se během pandemie zvýšil

Úřad práce pro Prahu 4

Úřad práce pro Prahu 4 Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
7
Fotogalerie

Zvýšený zájem o zkrácené úvazky zaměstnanců zaznamenalo v poslední době pražské centrum podnikových služeb SAP Services. Důvodem je zejména skloubení studia či péče o rodinu s prací. Zaměstnanci na zkráceném úvazku jsou často produktivnější a koncentrovanější. I přes to ale zaměstnavatelé v České republice v poskytování zkrácených úvazků zaměstnancům zaostávají za ostatními zeměmi Evropské unie.

„Počet lidí, kteří pracují na zkrácený úvazek, se rok od roku zvyšuje, nejvyšší růst zájmu ze strany stávajících zaměstnanců i uchazečů o práci jsme zaznamenali v průběhu uplynulého roku. Nejoblíbenější jsou poloviční a tříčtvrteční úvazky,“ říká Lenka Pospíšilová, HR Business Partner v SAP Services. I když ze zákona je zaměstnavatel za určitých podmínek povinen schválit žádosti o zkrácený úvazek jen těhotným, rodičům pečujícím o děti do 15 let, nebo zaměstnancům pečujícím o někoho, kdo je na jeho pomoci závislý, v SAP Services se snaží vyjít vstříc i ostatním zaměstnancům. „Při nastavování podmínek se vždy snažíme respektovat individuální potřeby a časové možnosti daného pracovníka, a pokud to náplň práce dané pozice umožňuje, vycházíme našim lidem vstříc. Nejnižší zkrácený úvazek, který aktuálně poskytujeme, činí 0,25, nejvyšší pak 0,87 standardního 40hodinového pracovního týdne,“ vysvětluje Lenka Pospíšilová.

Zájem o zkrácené úvazky mezi zaměstnanci rok od roku stoupá. Zaměstnavatelé v České republice ale s jejich nabídkou oproti ostatním zemím Evropské unie stále zaostávají. V roce 2020 dle OECD v České republice pracovalo na zkrácený úvazek pouhých 4,9 procent zaměstnanců. Největší podíl zkrácených úvazků nabízejí dlouhodobě zaměstnavatelé v Nizozemsku (36,9 procenta), dále ve Švýcarsku, Japonsku a ve Velké Británii.

SAP Services téměř trojnásobně překonává český průměr v poskytováním zkrácených úvazků svým zaměstnancům. Kvůli rostoucímu zájmu o tento typ pracovního poměru však 39 procent českých center podnikových služeb v následujícím roce plánuje podíl částečných úvazků ještě zvýšit.

O práci na částečný úvazek v SAP Services mají nejčastěji zájem zejména studenti, zástupci starší generace a ženy. Ty podle Eurostatu využívají částečné úvazky čtyřikrát častěji než muži, v SAP Services zastupují ženy dokonce 94 procent zaměstnanců se zkráceným úvazkem. Právě ženy se totiž nejčastěji snaží skloubit práci s péčí o děti či blízkou osobu. U studentů je důvodem snaha skloubit školní povinnosti s prací a starší pracovníci se k práci chtějí často věnovat i svým osobním zájmům.

Zkrácený úvazek v SAP Services často využívají lidé pracující například na pozicích účetní, personalista, programátor či datový analytik. „Pro nás jako zaměstnavatele je často velkou výzvou najít pro zbytek úvazku dalšího kvalifikovaného zaměstnance. Tohle úsilí se nám však vrací v podobě spokojenějších zaměstnanců,“ komentuje Iveta Chválová, ředitelka SAP Services. Zaměstnavatelé dle ní mohou získat poskytováním zkrácených úvazků hned několik výhod. Lidé jsou často koncentrovanější a produktivnější, jelikož si dokáží lépe rozvrhnout pracovní dobu. Zkrácený úvazek a lepší vyvážení pracovního a soukromého života může navíc pomáhat předcházet syndromu vyhoření.