Cartier: šperky a hodinky králů, šlechticů i playboyů ze St. Moritz

Drive de Cartier

Drive de Cartier Zdroj: Cartier/archiv

Hodinky Ballon Bleu de Cartier.
Hodinky Cartier Tank MC.
Cartier se svými designy patří mezi  nejrozpoznatelnější značky.
Hodinky Cartier se objevily i na zápěstí Jamese Bonda.
Catherine Deneuve v jedné ze starších reklam Cartier.
5
Fotogalerie

Šperky jsou staré jako lidstvo samo. Zatímco u původních kultur je zdobnost mužů a žen často vyrovnaná, naše současnost je v rámci osobní dekorace doménou žen. Ne nadarmo se říká, že jediným šperkem muže je jeho žena – nebo jeho hodinky.

Na světě neexistuje významnější šperkařská společnost, než je francouzský Cartier. Tahle značka, vyrábějící luxusní šperky a hodinky, má za sebou neuvěřitelně bohatou a vznešenou historii. V Paříži ji v roce 1847 založil Louis-François Cartier a o nesmrtelnou prestiž se potom postarali jeho vnuci. Kromě nejrůznějších dámských šperků, přívěsků a broží se Cartier začal zaměřovat i na hodinky. A také byl jeden z prvních, kdo začal náramkové hodinky na světě vyrábět, nejprve se strojky Patek Philippe, později se strojky od Edwarda Jaegera. To do značné míry ovlivnil i brazilský pilot (a Cartierův přítel) Alberto Santos-Dumont, který si v roce 1904 posteskl na nepraktičnost kapesních hodinek. Cartier proto navrhl ploché náramkové hodinky s charakteristickým čtvercovým ciferníkem a šesticí šroubků, které si kromě Santose-Dumonta oblíbila i spousta dalších zákazníků. A tak se zrodily „Santosky“, první z pilířů hodinkové nabídky, kterou Cartier nabízí i dnes v řadě provedení.

Prudká elegance a kvalita, která prýštila z Cartierovy dílny, byla brzy zaregistrována i na anglickém královském dvoře. Kromě toho, že král Edward VII. zadal objednávku na zdobené čelenky pro korunovaci budoucích panovníků, se stal Cartier výhradním dodavatelem šperků a hodinek pro celý královský dvůr. Záhy poté obdržel podobnou nabídku od královského dvora ve Španělsku, Portugalsku, Egyptě nebo v Rusku. Historie značky Cartier se tak doslova dotýká těch úplně nejvyšších a nejnáročnějších pater luxusu a společenského postavení. A jeho filigránsky zpracovaná dílka si oblíbil indický mahárádža, ruský car nebo monacký kníže.

Na začátku dvacátého století už měl Cartier pobočky v Londýně, New Yorku a Sankt-Petěrburgu a šlo o jednu z nejúspěšnějších hodinkových firem na světě. Přišla první světová válka, která dala vzniknout dalšímu ikonickému modelu s výmluvným názvem Tank. Byl to právě tvar francouzského obrněnce a jeho pásů (seshora ve tvaru velkého H), jímž se Cartier inspiroval, a který je dodnes k dostání ve více než 30 variantách. Jde pravděpodobně o nejznámější a nejprodávanější model vůbec, který si oblíbila řada celebrit od Andyho Warhola až po Lady Dianu. 

Design hodinek Cartier prozrazuje šlechtický původ, jejich odbytištěm byla vždy aristokracie. Nemusejí se nám líbit a při našem běžném současném středoevropském lifestylu (do práce, vyzvednout děti, večer na pivo a pak spát), který nedává příliš prostor vytěžit jejich určení a potenciál, jsou pro plebs (pro nás) nepatřičné, možná zbytečné. Jenže hodinky si nekupujeme proto, že je potřebujeme (možná ty první), ale proto, že je chceme, že po nich toužíme jako po objektu krásy. Pakliže (my muži) chápeme náramkové hodinky jako šperk, je tato skutečnost povýšena do jiného levelu právě tím, že k hodinkám jako ke šperku přistupoval Cartier odjakživa. A dokonalé řemeslné zpracování povýšil o svébytnou a nadčasovou estetiku. Zatímco se třeba sportovně elegantní ocelové modely od Omegy hodí prakticky ke všemu (džíny, tričko, košile, oblek), model Pasha de Cartier se nehodí skoro k ničemu (možná k tomu obleku). Hodinky od Cartiera jsou zkrátka opakem univerzálek, což je na nich dráždivě přitažlivé.