Tečka za investicí do Venatoru. PPF přikoupila akcie prodejce jachet. Fondu J&T Arch se daří

Akcie britské společnost Venator Materials byly po letošním bankrotu vyřazeny z obchodování na newyorské burze. Na ní se obchodovaly od roku 2017.

Akcie britské společnost Venator Materials byly po letošním bankrotu vyřazeny z obchodování na newyorské burze. Na ní se obchodovaly od roku 2017. Zdroj: Reuters

Nejnovější várka informací, postřehů a zajímavostí ze světa investic.

V tomto vydání Investičního newsletteru e15 se dočtete:

  • fond J&T a Michala Šnobra odepsal investici do britské chemičky Venator,
  • bankovní rada ČNB začne řešit snižování úrokových sazeb,
  • PPF přikoupila na burze akcie amerického prodejce jachet,
  • fond J&T Arch Investments SICAV těží z růstu hodnoty Křetínského skupiny EPH,
  • plus další zajímavosti a informace ze světa investic.

Jaroslav Krejčí (twitter: @JKrejci_)


Stručně 📻

Američtí centrální bankéři ponechali klíčovou úrokovou sazbu beze změny na úrovni 5,25 až 5,50 procenta, tedy na nejvyšší úrovni za posledních 22 let. Snaží se tak srazit inflaci k dvouprocentnímu cíli. (Reuters)

Microsoft je o něco blíž nákupu videoherní společnosti Activision Blizzard poté, co britský úřad pro hospodářskou soutěž předběžně schválil upravenou dohodu o převzetí. (Fio banka)

Zbrojařská skupina Colt CZ Group, která má akcie zalistované na pražské burze, zveřejnila výsledky hospodaření za první pololetí a také výhled na celý rok. Zisk po zdanění jí klesl meziročně o pět procent. (Colt CZ)

Již 92letý australský mediální magnát Rupert Murdoch opouští vedení Fox Corporation i News Corporation. V čele obou mediálních firem jej vystřídá jeho syn Lachlan. (e15)

Americká společnost Ark Invest známé investorky Cathie Woodové expanduje do Evropy. Koupila londýnského správce burzovně obchodovaných fondů Rize ETF a přejmenuje jej na Ark Invest Europe. (Financial Times)


Co se děje na trzích 📈

Diskuze členů bankovní rady České národní banky v čele s guvernérem Alešem Michlem se na nadcházejícím měnověpolitickém zasedání ve středu 27. září začne točit kolem načasování prvního snížení sazeb. Může k němu dojít už v závěru letošního roku, teď se ale jeho ohlášení ještě neočekává.

Centrální banka drží svou klíčovou úrokovou sazbu již od loňského června na sedmi procentech, tedy na nejvyšší úrovni od konce 90. let. Důvodem je snaha tlumit silné inflační tlaky v ekonomice. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen postupně polevuje, i tak se ale centrální bankéři budou muset vypořádat s řadou argumentů pro snížení sazeb i proti němu.

„Zářijové jednání ČNB změnu sazeb nepřinese, trh ale v současnosti napjatě očekává, jestli k prvnímu, mírnému snížení sazeb dojde ještě závěrem letošního roku, nebo až začátkem roku příštího,“ říká hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Podobně se v rozhovoru pro e15 (🔓) vyjádřil člen bankovní rady Jan Procházka: „Diskuze o potenciálním snižování sazeb začne na zářijové radě. Tam budeme diskutovat o tom, jak tento proces uchopit, ale rozhodně neočekávám, že by došlo v září k poklesu.“

K odběru investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, se můžete přihlásit zde. Nejnovější vydání newsletteru najdete vždy zde.

Archiv newsletteru.

Snížení klíčové úrokové míry by mělo být mimo jiné impulzem pro bankovní domy, aby zlevnily hypotéky. Na druhou stranu by ovšem bezpochyby kleslo také úročení spořicích účtů či termínovaných vkladů.

• Více v mém článku na webu e15: První snížení sazeb se blíží. Bankovní rada ČNB o něm může rozhodnout ještě letos



Společný fond J&T a investora Michala Šnobra J&T MS 1 SICAV udělal tečku za neúspěšnou investicí do akcií nyní už zkrachovalé britské chemičky Venator Materials. Výměnou za finanční kompenzaci souhlasil s tím, že ukončí soudní spor namířený proti podobě restrukturalizačního plánu. I tak výsledná ztráta přesahuje 500 milionů korun.

„Fond na valných hromadách v červenci a následně i v srpnu hlasoval proti předloženým bodům ve snaze ochránit svoji investici,“ uvedl v tiskové zprávě fond J&T Arch Investments. Ten vlastní v J&T MS 1 SICAV většinový 70procentní podíl. Michal Šnobr je menšinovým podílníkem.

„Po diskuzi s americkými a britskými právníky dospěl fond k názoru, že k implementaci restrukturalizačního plánu by v dohledné době stejně došlo. Pokračování sporu by vyústilo pouze v další materiální výdaje spojené s právními poradci, a především v potenciální sankce ze strany amerického soudu za nerespektování jeho rozhodnutí,“ dodal fond.

Fond J&T MS 1 SICAV byl se 14procentním podílem druhým největším akcionářem Venatoru. Podle restrukturalizačního plánu se věřitelé této společnosti stanou jejími novými majiteli a akcie stávajících podílníků budou zrušeny bez náhrady. O peníze tak přijde i řada tuzemských individuálních investorů, kteří se nechali J&T a Šnobrem inspirovat a akcie rovněž koupili.

• Více v článku J&T a Šnobr končí ve zkrachovalém Venatoru. Ztráta přesáhla 500 milionů


Investiční skupina PPF přikupovala akcie americké společnosti MarineMax, největšího světového prodejce jachet. Podle nejnovějšího hlášení adresovaného americké Komisi pro cenné papíry nyní vlastní 6,8 procenta akcií. Její podíl má podle aktuálního kurzu cenných papírů hodnotu přibližně 47 milionů dolarů, v přepočtu přes miliardu korun.

V předchozím oznámení z konce května PPF, kterou vlastní Renáta Kellnerová s rodinou, oznámila, že drží v MarineMax 5,4procentní podíl. Akcie tehdy nakoupila v období od 27. dubna do 22. května. V té době se cenné papíry obchodovaly na newyorské burze po předchozí korekci za méně než 30 dolarů. V závěru minulého týdne byl kurz 31,50 dolaru.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat