Prodeje bytů padají. Majitelé se ale snaží držet ceny zuby nehty

Prodejci bytů musejí čím dál více ubírat ze svých cenových požadavků. (ilustrační foto)

Prodejci bytů musejí čím dál více ubírat ze svých cenových požadavků. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš, E15

V květnu se po celém Česku prodalo 3547 bytů. Meziročně je to propad o čtvrtinu. (ilustrační foto)
Hodnota prodaných bytů klesla proti loňskému květnu o 15 procent na 10,7 miliardy korun. (ilustrační foto)
Podle analýzy společnosti Reas se průměrná cena za metr čtvereční zvedla ve srovnání s předchozím rokem o 2,8 procenta na 44 594 korun. (ilustrační foto)
Množství transakcí ovlivňují také legislativní změny. Od července přestane téměř úplně platit předkupní právo u spoluvlastnických podílů. (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

V květnu se po celém Česku prodalo 3547 bytů, což znamená meziroční propad o čtvrtinu. Vyplývá to z dat o prodejích bytů v katastru nemovitostí, které na základě spolupráce s Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním analyzuje realitní start-up Reas.

Hodnota prodaných bytů klesla proti loňskému květnu o patnáct procent na 10,7 miliardy korun. Na cenách se to však zatím příliš neodrazilo. Podle analýzy společnosti Reas se průměrná cena za metr čtvereční zvedla ve srovnání s předchozím rokem o 2,8 procenta na 44 594 korun.  

„Je velmi zajímavé, že i přesto že prodej bytů během posledních měsíců klesl, nemůžeme říci, že by se zastavil. Nenaplnily se tedy nejčernější scénáře, že se trh během koronakrize a při čekání na rozhodnutí o zrušení daně z nabytí nemovitosti kompletně zastaví,“  řekl Michal Makoš, zakladatel Reasu.

Množství transakcí ovlivňují také legislativní změny. Od července přestane téměř úplně platit předkupní právo u spoluvlastnických podílů. 

„Evidujeme desítky případů, kdy majitelé nemovitostí vyčkávají s prodejem do 1. července, aby se vyvarovali komplikací,“ uvedla Kateřina Holoubková, makléřka realitní kanceláře RE/MAX Atrium. 

Prodejci bytů musejí ovšem čím dál více ubírat ze svých cenových představ. Před rokem byla průměrná tržní cena za metr čtvereční o 24 procent nižší než cena inzertní. Aktuálně se rozdíl zvýšil na 36 procent. V inzerátech se v květnu čtvereční metr bytu nabízel za průměrných 62 tisíc korun. Tržní cena ale byla necelých 46 tisíc. 

„Očekáváme, že obzvláště v Praze se budou rozdíly mezi inzerovanou a skutečnou cenou ještě nějakou dobu zvyšovat. Lidé se při určování ceny stále orientují podle dat z období před koronakrizí a mají nereálná očekávání, i přesto že skutečné ceny nemovitostí jsou již několik měsíců v podstatě na stejné hladině,“ doplnil šéf Reasu Makoš.

Podle některých makléřů to nejhorší teprve přijde. „S prodejem bytu rozhodně nečekat. Čeká nás hluboká recese, ceny bydlení půjdou dolů zhruba na úroveň roku 2017. Odhaduji, že dolů půjdou zhruba rok a půl,“ poznamenal Jan Adámek, majitel realitní kanceláře Jan Reality. Další odborníci jsou ale vůči možnému poklesu cen opatrnější.