Bitcoin se dostal už nad devět tisíc dolarů. Zastiňuje akcie, překonává i letošní výkon zlata

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: shutterstock

Kryptoměny E15
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Cena nejrozšířenější kryptoměny pokračuje v explozivním růstu. Bitcoin během posledních 24 hodin posílil o pětinu. Zatímco včera po delší době protnul hranici osmi tisíc dolarů, ve čtvrtek už se jedna digitální mince obchoduje za více než devět tisíc dolarů.

Naposledy se nad devíti tisíci dolary bitcoin nacházel na začátku března. Za poslední týden vzrostla jeho hodnota o 33 procent. Spekulanty žene k nákupu kryptoměny vidina blížícího se půlení (halvingu), kdy má dojít k redukci nově generovaných virtuálních mincí na polovinu. Zvýší se poté relativní vzácnost digitální měny.

V polovině přitom března bitcoin a spol. prošly jedním z nejprudších cenových pádů své dosavadní historie, když během 24 hodin odepsaly padesát procent své hodnoty. Letošní cenové minimum se tak v případě bitcoinu nachází na hodnotě 3700 dolarů.

Z toho se však virtuální měna rychle zotavila. Navíc poprvé od masivní únorové vlny výprodejů na finančních trzích bitcoin svou výkonností překonává širší index amerických akcií S&P 500, upozornil analytik společnosti The Block Larry Cermak.

Šéf investiční společnosti Pantera Dan Morehead dodal, že kryptoměně se v těchto dnech dokonce podařilo překonat letošní zhodnocení zlata.

Sledujte aktuální cenu bitcoinu:

"Kryptoměna reaguje na krizi okolo Covid-19 a v některých fázích se začíná chovat jako digitální zlato. V minulých týdnech vzrostl nákupu bitcoinů zhruba o 50 procent a dvojnásobně vzrostl zájem o registrace," uvedl nedávno ředitel tuzemského obchodníka bitstock.com Martin Stránský.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa.

Jeho hodnota nicméně prochází značnými výkyvy. V roce 2017 zaznamenal prudký růst a ke konci téhož roku jeho hodnota dosáhla rekordních více než 19 tisíc dolarů.

Právě kvůli této volatilitě kritici bitcoinu tvrdí, že kryptoměna nedokáže dobře sloužit ani jako platební prostředek ani jako uchovatel hodnoty.