A cáká a cáká. Jen ne všude a pokaždé stříkají vodotrysky varské

Nejen prameny a dvě řeky dělají z Karlových Varů město vody. Veřejný prostor osvěžuje řada fontán a vodotrysků.

Nové vodotrysky získala do svého koryta řeka Teplá v úseku Staré Louky. Zasazení vodotrysků do řeky při rekonstrukci lázeňské promenády je vítaným zpestřením při procházce touto částí města, o nový prvek se ale nejedná. Řada vodotrysků ukončená Vřídlem tu stříkala už v šedesátých letech.
„Vodotrysky tu byly velké a osvětlené. Na současných mi vadí, že nestříkají pořád a že když už tu máme nové osvětlené vodotrysky v Teplé, měly by svítit. A ne je vypnout večer, kdy je v tuto roční dobu ještě vidět. To tam pak ta světla nemusela být, je to zbytečná investice,“ říká Jiří Böhm, karlovarský patriot a sběratel historických pohlednic.
„ Jsme zrovna v období, kdy pilujeme provozní dobu těchto vodotrysků a určujeme, kdy budou stříkat a kdy ne. Vše je naprogramované tak, že by měly stříkat sedm hodin denně. V daných časových úsecích. Nejdelší je mezi druhou a pátou hodinou odpolední,“ říká Pavel Veselý ze Správy lázeňských parků. Pod ni starost o fontány, vodotrysky a pítka spadají.
„Co se světel týká, nemá opravdu v tomto ročním období cenu, aby vodotrysky svítily. Počítáme s provozem světel jen při slavnostních příležitostech, jakými bylo zahájení lázeňské sezony nebo bude mezinárodní filmový festival,“ doplňuje ředitel správy parků Miroslav Kučera.

Peníze a vandalové

Jak vysvětluje, nepřetržitý provoz – stříkání – vodotrysků není možný z prostého důvodu. Stálo by to více peněz, než kolik má organizace k dispozici. „Stará Louka, kde kromě vodotrysků jsou i dvě pítka, stojí ročně kolem tří set devadesáti tisíc korun. V tom jsou náklady na elektřinu, čištění, revize, údržbu, zazimování. Všechny ostatní fontány a pítka ve městě nás stojí kolem osmi set tisíc ročně,“ vypočítává Kučera. Omezení všemožných stříkadel ve městě, včetně jejich osvětlení, má kromě peněz i další důvod. Chování lidí.
„Například kašna Dvanáct pramenů u Masarykovy sochy má speciální filtry, které vodu čistí, aby mohla cirkulovat. Ale lidé tam vyhazují sáčky a obaly od jídla, vajgly, myjí se tam bezdomovci. Filtry se tak přicpou a o to stříká kašna méně. V tomto období ji čistíme i dvakrát denně,“ stěžuje si servisní technik René Purkar.
„Musíme do podzemí, kde je síto, které se musí vyčistit. Vyndáme velký košovitý filtr, který odvezeme k vyčištení, a dáme tam jiný. Máme dva, které střídáme. Když filtr vyměníme, fontánu znovu pustíme,“ objasňuje.
Z podobného důvodu nesvítí fontána před hlavní poštou. Světla nevydrží lidský nápor. Občas se ve fontáně někdo projde, Purkar v ní prý viděl i děti na kole. Nové světlo, které stojí dva a půl tisíce, vydrží podle technika tak tři dny.
Vandalismu nebo přinejmenším lidské blbosti se nevyhnula ani fontána před Alžbětinými lázněmi. Nejkrásnější ve Varech. Vodotrysk v nádrži vodu chrlí. Na kraji nádrže je ale socha nahé ženy se džbánem od sochaře Václava Bendy a ze džbánu také vytékala voda.
„Do trysky ale někdo vstrčil kus klacku a ucpal ji. Plastika je osazená přímo od sochaře, my ji sundat nemůžeme a jinak se tam nedostaneme, abychom trysku vyčistili,“ říká Purkar.