Asociace dražebníků požaduje novelu zákona o VZ

Česká asociace dražebníků (ČAD) již delší čas volá po novele zákona o veřejných dražbách. Dražebníci chtějí například zjednodušení dražeb nebo rozšíření dražebních pravomocí i na další subjekty, jako jsou exekutoři, soudy nebo finanční úřady.

Česká asociace dražebníků (ČAD) již delší čas volá po novele zákona o veřejných dražbách. Dražebníci chtějí například zjednodušení dražeb nebo rozšíření dražebních pravomocí i na další subjekty, jako jsou exekutoři, soudy nebo finanční úřady.

Shodli se na tom účastníci semináře pořádaného u příležitosti desátého výročí založení serveru centralniadresa. cz, který provozuje Česká pošta. Dražebníci si přejí také elektronizaci dražeb pomocí takzvaných elektronických dražebních síní nebo upřesnění pojmů a postupů. Současný zákon totiž podle nich umožňuje v některých případech dvojí výklad. Na semináři se také diskutovalo o budoucnosti serveru centralniadresa.cz. Ten pro stát provozuje Česká pošta a vedle veřejných zakázek shromažduje právě také informace o veřejných dražbách. Dražebníci by na portálu rádi viděli nově rovněž možnost komunikace přes elektronické formuláře nebo více informací od státní správy, soudů a exekutorů.

#####Úzká spolupráce realitního a dražebního trhu

Workshop k desátému výročí CADR (www.centralniadresa.cz

Překvapivé bylo zjištění, že v letošním roce se dražební trh odrazil od svého dna a již překonal objemy draženého majetku od roku 2005. Kromě pozitivních zkušeností dražebníků a realitních kanceláří s CADR byla na Workshopu vyzdvižena zejména spolehlivost této elektronické vývěsky a ochota pracovníků operačního pracoviště CADR poskytnout klientům i velmi kvalifikovanou pomoc.

#####Náměstek ministra podpořil dražebníky

V diskusi k legislativě v oblasti veřejných dražeb zaznělo několik vystoupení, kde se všichni přítomní shodli, že je nutná urychlená novela zákona o veřejných dražbách, a to zejména upřesnění pojmů a postupů, zjednodušení a formalizace dražebního procesu, možnost provádět dražby i pro soudy, exekutory či finanční úřady, sjednocení dražebního procesu a plnění informačních povinností na CADR, ale i elektronizace dražeb.

Pro všechny přítomné bylo povzbuzením i vystoupení náměstka ministra MPO Bedřicha Dandy, který zejména podpořil snahu o zjednodušení podmínek pro podnikání dražebníků. Vyvrcholením workshopu bylo předání čestných uznání za přínos k rozvoji českého dražebnictví a ocenění nejlepších dražebníků. Čestné uznání za přínos k rozvoji českého dražebnictví bylo uděleno kolektivu pracovníků CADR, ing. Antonínu Ambrožovi, řediteli Sekce provozu IT a aplikovaných systémů ČP a JUDr. Miloslavu Olivovi, prezidentu ČAD.

V kategorii nejlepších dražebníků získala zlatou plaketu dražebníka společnost 1. Dražební, a. s., za 1257 provedených dražeb, stříbrná plaketa dražebníka připadla společnosti EURODRAŽBY. CZ a. s. za 1038 provedených dražeb a bronzová plaketa dražebníka společnosti DRAŽBY CZ, s. r. o., za 960 provedených dražeb. Zvláštní ocenění obdržela společnost PROKONZULTA, a. s., za prvenství v ročním objemu vydraženého majetku přes 1 miliardu korun (2007) a překročení hranice tří miliard korun vydraženého majetku (srpen 2009).